НЯМА ДА ИМА ЧЕТВЪРТИ ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Публикувано на 21/01/2019 17:05
/ прегледи: 422
/ в Общество, Събития
novini-montana

Рекордно висок бюджет за 2019 година подготвя община Монтана. Близо 44 милиона лева ще влязат в общинската хазна, държавата осигурява близо 25 милиона лева, местните приходи са 17 милиона лева. Общината очаква още 11 милиона лева и по проекти финансиране от ЕС и други външни източници, обобщи след приключване на двудневното обсъждане на проекта за бюджет за настоящата година кметът Златко Живков. Изнесеното заседание  на общинските съветници бе във Вършец.

Монтана остава лидер в дейности , които подобряват екосредата, Започва изграждането на компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци на ДТПО, предстои и стартиране  на Програмата за подобряване качествата на атамосферния въздух. По нея 3 500 домакинства ще могат да сменят вида отопление в домовете си. Целта е намаляване емисиите на фини прахови частици. По този показател Монтана е на незавидното четвърто място в страната.

Социалната политика и вниманието към всички организации и групи със специфични потребности остават във фокуса на политиките на местната власт. 29 000 лв са предвидени за безплатни карти за пътуване на хората над 70-годишна възраст от Монтана. Предвидени са средства за издръжка на местните организации  на хората с увреждания и клубовете на пенсионерите.

За първи път тази година общината ще подпомага финансово млади семейства с идеи за собствен бизнес, за програмата „ин витро”, за талантливи деца и ученици, за стипендии на студенти по „медицина” и „педагогика”. Предвидени са и 60 000 лв за болницата, с които здравното заведение ще ремонтира ортопедичното отделение и ще бъде купена нова операционна маса и техника за  отделението по  хирургия

Повишението на заплатите на заетите в местната администрация, изнесените звена и общинските фирми е средно 5  процента, уточни Златко Живков. Средната заплата е между 700 и 740 лв, има служители и с минимални заплати има и такива с 1 000 лв заплата. Засега месечното възнаграждение на кмета остава 2 079 лв.

Променят се и заплатите на общинските съветници, но без да нарастват значително, обясни председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов. Най-съществения показател тук са конкретните ангажименти на съветниците  по всяка от обсъжданите докладни записки или предложения:Има заплати 120 лв, 170 лв, 300 лв. Има и такива със заплата 450 лв. „както и през изтеклата година няма да превишим предвидените за издръжка на Общинския съвет средства”, подчерта Иво Иванов. През 2018 г. Общинския съвет е направил икономия от близо 50 000 лв. Няма да има четвърти зам. председател на Общинския севет, каквото решение бе взето в края на миналата година. „След разговори със съветническите групи приехме това”, уточни кметът.

 

Бюджетът на община Монтана за 2019 година ще бъде гласуван на заседание на Общинския съвет на 24 януари

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ