НОВО ПРЕДПРИЯТИЕ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ПАРКИНГИТЕ В МОНТАНА

Публикувано на 24/11/2022 16:04
/ прегледи: 630
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Ново общинско предприятие „Градска мобилност – Монтана” ще управлява и поддържа паркингите и зоните за платено паркиране на територията на общината. Структурата и правилника за дейността  му бяха одобрени на днешното заседание на общинския съвет. От 32 гласували 27 бяха „за“, 4-ма се въздържаха, 1 бе „против“. С решението на ОП”Градска мобилност-Монтана” се предоставя безвъзмездно за срок от 10 г.  управлението на паркинг с площ половин декар на бул. „Хр. Ботев” 2-Б, където ще бъде и администрацията на предприятието.

То ще е второстепенен разпоредител с бюджетни средства,  ще има директор, гл. счетоводител и до 15 служители.  Според приетия правилник  „те ще работят в интерес на обществото и в съответствие със закона, с откритост и достъпност.”  Реално новото дружество ще заработи след приемането на бюджет 2023-та.

Съветниците разрешиха община Монтана да кандидатства за финансиране с три проекта по програма ”Развитие на човешките ресурси”. Първият „Грижа в дома” е за  обслужване на 256 потребители и е на стойност  1 368 000 лв.

Проектното предложение „Укрепване на общинския капацитет” на стойност 300 000 лв цели  „безпроблемно реформиране на социалните услуги”. Предвижда се създаването на електронни платформи за достъп до всички социални услуги, както и помощ за местните власти при планиране и анализ на тези дейности.

Третият проект „Бъдеще за децата”е за намаляване на рисковете от изоставяне на деца, както и подобряване на качеството им на живот . Максималният размер на безвъзмездното финансиране по него е 400 000 лв.

Бе одобрена и докладна записка от кмета Зл. Живков за ползване на 210 000 лв  кредит от фонд „Флаг” за мостово финансиране по проекта „Спортни дейности за младите”, който Монтана реализира със сръбската община Пирот. Проектът е  на стойност 1 470 000 лв, от тях 640 000 са за Монтана. С тях е модернизиран стадиона в  с. Николово; проведени са семинар с родители за ползите от спорта и футболен турнир за обмяна на опит между младежите от двете общини.

По друга докладна записка съветниците приеха Монтана да ползва още един кредит от 602 000 лв от фонд „Флаг” ,за мостово финансиране при  изпълнение на проектите „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи..”и „Инвестиция в бъдещето”.

Съветниците  гласуваха предложение за откриване на процедура по избор на наемател на язовир „Бранов дол”с. Долна Рикса. Водоемът е с площ 28 000 кв м. ,началната годишна  наемна цена  е 1 200 лв, наемателят ще е бъде избран чрез публичен търг или конкурс.

С решение на съветниците РПУ-Монтана ще получи безвъзмездно „Форд Фокус” „за обезпечаване сигурността и спокойствието на хората в крайградската зона. Фордът ще замени напълно амортизираните два Мерцедеса, които общината е предоставила на полицията през 2015 г.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ