ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ ПРОВЕДЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В МОНТАНА

Публикувано на 26/03/2020 16:04
/ прегледи: 2 835
/ в Общество, Събития
IMG_20200326_152459

За първи път в най-новата си история Общинският съвет в Монтана проведе закрито заседание. Причината е извънредното положение в страната, заради епидемията от корона вирус и липсата на текст в Закона за местното самоуправление и местната администарция, който да позволява провеждането на заседание под друга форма – дистанционно, на подпис и т. н.

Съветниците трябваше да гласуват  нови цени за ползване залите на Младежкия дом. Според предложението, което кметът Зл. Живков оттегли по време на заседанието,  с 30 %  ще се увеличи цената за наемане на голямата зала, като от 50 лв/ч става 80 лв/ч. Предвидени са отстъпки  след третия час, като за ползване на залата за 8 часа цената е 500 лв.

35лв/ч остава наемът за ползване на заседателната зала. За нея отстъпките започват след втория час като за осем часа наемът е 240 лв.Премахва се преференциалната цена за „Обредни дейности”, които досега са плащали  5 лв / ч за ползването на тази зала за сватби и други

Определят се наеми за ползване на  репетиционните зали – от 15 лв/ч до 100 лв за осем часа.

В предложението е предвидено занапред да  се плаща наем и за ползване на фоайето на сградата – от 30 лз за един час до 210 лв за осем часа.

В отоплителния сезон от 1 ноември до 31 март наемателите ще плащат и по : 180 лв на ден за голямата зала; за заседателната  зала по 50 лв; 30 лв на ден за репетиционните зали, и 130 лв  за отопление на фоайето.

От наем ще се освобождават всички прояви, организирани от община Монтана,  от съюзите на слепите, на глухите, на диабетиците и на ветераните от войните .

В мотивите към предложението за новите цени е посочено, че те са в съответствие с разпоредбите на Европейската харта за местно самоуправление. Целта на промяната е увеличение на приходите, а очакваният резултат – цени, които отговарят на действителните разходи за подръжката на помещенията.

Докладната записка ще бъде внесена за гласуване на следващо заседание на Общинския съвет.

Приет бе и отчет за свършеното по Програмата за намаляване на фините прахови частици  и полиароматните въглеводороди в атмосферния въздух. Вече са определени  зоните в града, в които ще бъдат подменяни отоплителните уреди.  И още -миналата година в Монтана са измити 1 760 дка улици в града, това е струвало 232 200 лв. На газ миналата година са преминали още 3 предприятия, а битовите абонати са със 146 повече. Така са редуцирани 16 000 куб м емисии  CO2.

Приет бе и отчет за изпълнение на общинската програма за управление на отпадъците. През 2019 г. са почистени 20 сметища, започнало е изграждането на компостираща инсталация и е открит център за разделно събиране на едрогабаритни и опасни отпадъци. В сините контейнери са събрани  43 т. хартиени,  в зелените 42 т. пластмасови опаковки и н жълтите 40 т. стъклени  отпадъци.

На депото в Монтана са приети 17 217 т. битови отпадъци, от тях 15 281 тона са сепарирани, т. е. отделени са 345 т. хартия, пластмаса, черни и цветни метали и стъкло, които са предадени за по-нататъшно оползотворяване. Купени са 15 контейнера за строителни отпадъци, които се разполагат в района на строителните обекти.

На закритото заседание като  общински съветник се закле Мартин Бориславов, който влиза на мястото на назначената за зам. областен управител Десислава Димитрова. Той попълни и мястото й  в комисиите по бюджет и финанси и здравеопазване и социални дейности към Общ. съвет.

Приет бе отчета за изпълнението на бюджета за 2019 година, както и отчета за общинския дълг. В края на 2019 г. Монтана има задължения от близо 7 млн лв.С решение от днес съветниците делегираха права на кмета, да сключи договор за нов кредит от ФЛАГ в размер на 1,8 млн лв . Средствата са за разходи за изграждане на компостиращата инсталация, срокът за погасяване 12 месеца.

 

Приети бяха и отчетите на общинските дружества.

Най-висока средна заплата имат двамата служители в технологичния парк 1 100 лв, като в сравнение с миналата година тя е нараснала с 333 лв.В Регионалното депо за отпадъци средната заплата е 989 лв, по –висока със 103 лв от миналата година. 1 005 лв е средната заплата на „Общински пазар”ЕООД, нараснала за година с 88 лв.

583 лв е средната заплата в „Медико-техническа лаборатория 1”, по-висока с 94 лв в сравнение с предходната година.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ