МОНТАНА ЩЕ СТРОИ СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА

Публикувано на 21/11/2019 17:05
/ прегледи: 1 716
/ в Общество, Събития
novini-montana

Община Монтана ще кандидатства пред ОП”Региони в растеж”  с проект  за изграждане на социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението. Проектът предвижда в района  да бъдат осигурени и условия за образование ,заетост, здравни грижи и социално приобщаване. Предвидено е те да са в т. н. „пломба” на бл.14 в ЖК „Младост 2”. Ще бъдат изградени два входа, като единия ще е за социални жилища.

Община Монтана влиза в сдружение  с „МБАЛ Сити клиник – Свети Георги” – Монтана  и медицински университет – Плевен. за  „Създаване на Регионален иновационен център”. Центърът ще бъде  финансиран по програма „Иновации и конкуретноспособност. Целта на бъдещия иновационен център е осигуряване на изследователско и изпитателно оборудване, специализиран софтуер, извършване на изследвания и анализи. Стойността на проекта е минимум  1 500 000 лв до 7 000 000 лв, като ОПИК осигурява до 50 % от средствата.

Монтана ще кандидатства за финансиране и пред Норвежкия финансов механизъм за изграждането на Младежки център. Предложението е той да бъде разположен на входа на парк „Огоста” върху 3.3 дка. Проектната  стойност е 4 млн лв, като половината от тази сума е за строителството на центъра.

На днешното  си заседание на съветниците  приеха  Правилник за организацията и дейността  на Общинския съвет, като промениха част от текстовете в досегашния правилник. Заради това, че в настоящия ОбС има група, в която са повече от половината от новоизбраните съветници 20 от общо 33, от ще бъдат излъчени двама зам. председатели. Променен е и текста за минимален брой съветници, които могат да създадат самостоятелна група – той вече е 5. Така БСП за България ще сформира своя група и ще има един зам. председател. Четвъртият ще е от групата на НДСВ, ДПС, Новото време. С тайно гласуване съветниците избраха за зам. председатели:  Валери Георгиев и д-р Христо Кастрев от групата „Заедно за Монтана”. Д-р Иванка Делева от НДСВ,ДПС, Новото време и Камелия Трифонова от БСП.

На всяко следващо заседание председателят Иво Иванов ще бъде подпомаган от двама зам. председатели. Те ще имат задължение да : проверяват кворума  и протоколите от заседанието; да четат текстове на внесени за обсъждане проекти за решения; да следят за спазване на процедурата; при необходимост да четат имената на съветниците при поименно гласуване.

В настоящия мандат Общинският съвет ще има 10 постоянни комисии, решиха още съветниците и гласуваха поименно състава и председателите на постоянните комисии.

Те одобриха и преобразуването на 10 от досегашните кметства в кметски наместничества. Така занапред в община Монтана ще има  13 кметски наместничества. „Няма да има персонални промени, досегашните кметове ще бъдат назначени за кметски наместници”, заяви  кметът Златко Живков. Той уточни, че сега в  администрацията в селата работят общо 48 души, С приемането на новия бюджет”ще има съкращения, но няма да оставим нито едно населено място без нормално административно обслужване”, гарантира Зл. Живков.  Това се отнася и за централната администрация.

На следващото заседание на Общинския съвет през декември ще бъде обсъдено предложение за повишаване на такса „смет” за гражадни от 3,1 промила на 3,86 промила. За юридически лица и търговски, производствени и складови обекти 7,5 промила. То вече е публикувано на интернет страницата на община Монтана в рубриката„Местни данъци и такси”.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ