МОНТАНА ОТБЕЛЯЗА 151 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Публикувано на 18/02/2024 14:02
/ прегледи: 282
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

С минута мълчание  Монтана почете годишнината от гибелта на Васил Левски. Деца, ученици, политици и представители на властите се събраха пред паметника на Апостола в центъра на града. Ученици от Професионалната гимназия по икономика, чийто патрон е Васил Левски, прочетоха стихове за Левски. Припомнени бяха и негови думи за смисъла на борбата срещу турските поробители, за свободата и стремежа към съвършенство.

Осемгодишният Александър Йончев, с нова четническа униформа и цвете в ръка бе сред множеството. Ето  разказа му за  живота на Апостола на българската свобода: Днес сме събрали за да почетем 151 години от гибелта на най-големия българин в нашата история Васил Левски. Знам, че той е правил тайни комитети, основател е на БРЦК, още на ранни години баща му умира и го пращат при вуйчо му архимандрит Василий. Но когато събира монаси за манастира вижда колко голяма е болката на народа и през април месец тръгва и в Белград, там е при Георги Раковски в първата му  легия, после във втората и на 27 декември го залавят в Къкринското ханче. След това го осъждат на смърт в град София . Но никога той няма да умре, винаги ще живее в сърцето на всеки един българин.

Левски е бил и в Кутловица през 1872 г. на път от Враца през Берковица към Лом е спрял в селото, припомни Траяна Ценова, председател на градския комитет „Васил Левски” в Монтана.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ