ЛЕКУВАТ ЧЕМШИРИТЕ В ПАРКОВЕТЕ НА МОНТАНА

Публикувано на 28/08/2018 10:10
/ прегледи: 464
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
14

Тази седмица започва пръскането на поразените от американска пеперуда чемшири в парковете на Монтана. Според специалистите само една обработка няма да е достатъчна. След седмица тя ще бъде повторена, това ще струва на общината  общо около 1 800 лв. Според специалистите по озеленяване  в местната администрация, растенията  дори и изсъхнали, могат да бъдат спасени, заради здравата им корени, но за да се случи това трябва да бъдат унищожени вредителите.

Чемширът, който е единственото българско вечнозелено растение е на изчезване заради започналите през 2015 г. нападения над него от американска бяла пеперуда. Вредителят има две поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и повече. Презимува като ларва, здраво захваната за листата в обвити в прозрачни пашкули.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Унуфри

    Браво за желанието и ентусиазма на Общината да се справи с проблема, но защо се сетиха 2 седмици по-късно след като чемширите изсъхнаха напълно и хората ги изкорениха? Защо когато отмине проблема се сещаме да вземем решение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ