КОИ СА „СТРОИТЕЛИТЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА“?

Публикувано на 12/04/2023 14:02
/ прегледи: 251
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Фотодокументална изложба наречена „Строителите на Паметника на свободата“ е подредена в Държавния архив в Монтана.  Тя е подготвена от екипа на националния  парк – музей „Шипка – Бузлуджа“.  Ескпозицията пpeдcтaвя нe caмo иcтopиятa нa изграждането нa мoнyмeнтa, нo и личнocтитe – инжeнepи и cтpoитeли, yчacтвaли в строителството, тяxнaтa пpeдпpиeмчивocт и вoля пpи пpeoдoлявaнeтo нa възниĸнaлитe тpyднocти. Решението за изграждането му е на Учредителното народно събрание по предложение поетът Петко Славейков.

„И тъй като истинският връх Шипка, който се намира северозападно от паметника на Свободата е със 100-ина метра по-нисък , а пък върхът Свети Никола, на който в крайна сметка е издигнат Паметника на свободата  е на самото старопланинско  било, народният поет Петко Славейков предлага  да е именно на този връх, за да се вижда от двете страни на Балкана. А към момента, април 1879 година вече е факт Берлинския договор , разделението между Княжество България и Източна Румелия и трябва да напомня на българите от двете страни на Балкана за една голяма задача  –  националното ни обединение“., разказа Чавдар Ангелов, директор на парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Паметникът на свободата е открит тържествено на 26 август 1934 година. Очаква се в началото на лятото  той да бъде затворен за ремонт за две години.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ