КМЕТЪТ НА МОНТАНА ОТЧИТА МАНДАТА В СНИМКИ

Публикувано на 30/07/2019 17:05
/ прегледи: 646
/ в Общество, Събития
DSC_1085

Кметът Златко Живков представи последните 4 години от управлението на общината във фото издание.   Снимки от събития и промени в града и селата на общината, училища и детски градини, екологията, икономическото развитие, здравеопазването, културата и спорта са събрани на 50 страници.

„Това са факти, които показват, че Монтана и 23 те  села са преобразени в този период”, заяви на пресконференция  Зл. Живков.

Брошурата започва с новия православен храм „Свети Дух”, построен за 12 години. Около него на площ 16 декара е изграден изцяло нов парк.  Голяма промяна има в паркове „Огоста”, „Калето”, „Монтанензиум”, „Градската градина” и булевард „ Хаджи Димитър”.  Те са реновирани по европейската програма „Региони в растеж”.

През последните четири години в Монтана  са изградени  две тренировъчни игрища,  лекоатлетическа писта, модерно осветление и съблекални на стадиона.

През 2018 година са направени мащабни ремонти на училища и детски градини.  Реконструирани  са сградите и дворовете на езиковата и математическата гимназии, III и IV основни училища,  детските градини „Калинка”  и  „Приказен свят”. Около 2000 деца се обучават и възпитават в тях. Инвестицията е 8,5 милиона лв. Средствата са осигурени по програма „Региони в растеж”  на Европейския съюз.  В кв. „Кошарник”  е построена нова детска градина. Средствата за изграждането й са от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по  проект „Комплексен подход за ромско включване”. В детската градина се възпитават около 100 деца.

Основно са ремонтирани 14 улици в града. Изкърпени са 18 хиляди квадратни метра  пътна настилка.

Монтана е  една от петте български общини, финансирани от две европейски програми – „Околна среда” и „Лайф +”, за подобряване качеството на въздуха. През следващите 4 години около 3500 домакинства ще сменят системите за отопление на твърдо гориво с екологични. Санирани са дванайсет жилищни блока по Националната програма за енергийна ефективност. Общината инвестира в  нова техника за почистване на парковете и зелените площи.
Изградено е депо за едрогабаритни и опасни отпадъци. Строи се компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, която ще произвежда биотор.
Монтана е в топ 5 по изпълнение на европейски екологични проекти и е сред петте газифицирани големи градове у нас .

Община  Монтана  осигурява  21 социални услуги, насочени към деца в риск, хора с увреждания и самотни възрастни. За сравнение през 1999 гидина услугите са били 2.

В сферата на икономиката общинската власт е представила един от най-успешните си проекти – създаването и развитието на Технологичен парк.  Обособените в него терени са закупени от шест компании. Инвестицията до момента възлиза на 15 милиона лева.

Брошурата, която съдържа снимки от преобразена Монтана е издадена в тираж от 5000 броя и ще бъде разпространена в следващите 2 месеца.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ