КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Публикувано на 05/02/2020 14:02
/ прегледи: 1 209
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
IMG_20190503_111213

За пета поредна година област Монтана остава най-непривлекателна за чуждестранни инвестиции. Освен намаляващата икономическа активност и високата безработица, фактор за липсата на интерес от инвеститорите е и лошото състояние на инфраструктурата. Това е един от изводите в изследването на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие” През област Монтана  не минава магистрала, а първокласните пътища са  едва 10 процента от пътищата, т. е. около 90 км.

Както и  други области със сходен социално-икономически профил данъчната тежест е сравнително ниска. Общинските администрации заявяват сравнително висока готовност за обслужване на гражданите и бизнеса на едно гише, но

развитието на електронните услуги все още е по-ниско от средните нива за страната.

Демографски Монтана, и Видин са в дъното на класацията за страната.

Образователната система не успява да обхване и задържи учениците, а средната оценка на зрелостниците на матурите по БЕЛ е под средната за страната. Всеки втори от явилите се на матура е с оценка под среден 3, сочи изследването. На фона на общото изоставане в социалната сфера прави впечатление сравнително добрият достъп до здравни услуги, като недостигът на лекари специалисти е отчасти компенсиран от близостта до област Плевен. Съдебната система в област Монтана може да бъде определена като една от най-неефикасните в страната – въпреки ниската натовареност скоростта на правораздаване е бавна, а относителният дял на висящите дела е висок.

Монтана е областта, която се характеризира с най-ниска интензивност на културния живот в страната през 2018 г.

Националната статистика не е включила в проучванията си нито една от библиотеките в областта.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Благодарение на дългогодишните „усилия“ на правителството, премиера-слънце, приоритетното отношение на държавата към региона и лобизма на знайни и незнайни местни депутати! Както се казва това са „видимите резултати“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ