ИСТОРИЦИ РАЗКРИВАТ ТАЙНИТЕ НА СЕВЕРОЗАПАДА

Публикувано на 02/11/2022 14:02
/ прегледи: 382
/ в Общество, Събития
novini-montana

Четвърта регионална  конференция „Непознатият Северозапад“ събра в библиотеката в Монтана историци, краеведи и почитатели на историята. 15 доклада, свързани с хора и събития от близкото и по-далечно минало на региона, бяха включени в програмата. Представени бяха проучвания за създаването и дейността на първото женско благотворително дружество „Грижа“, и  стопанските изложби, организирани в град Фердинанд през 30-те години на миналия век, както и за вечната дилема на кутловчани изкушени от модата, и заменили в първите десетилетия на 20 век овчия калпак с виенско бомбе.

Доц. д-р  Ваня Иванова – директор на РИМ в Монтана представи експозе от доклада си за военните паметници в града. Първият е паметна плоча монтирана през 1940 г.  на втория етаж на Първо училище, по инициатива на тогавашния директор Нешо Тодоров. Той  пише до  всички училища от Фердинандска и Берковска околия, като обяснява че ще бъдат изписани  имената на всички възпитаници на непълната фердинандска гимназия, загинали във войните. Изключително настоятелен е , изпокарал се е със всички директори, но усилията му продължават. Още след Първата балканска война са събрани суми от създадения  комитет за изграждането на паметнник ,  оглавен от Нешо Тодоров. Според доц. Иванова тъй като той като не е успял да направи паметник, все пак е успял да направи паметна  плоча и да я постави в коридора на училището.

През 1995 година по решение на общинския съвет в центъра на  Монтана е изграден Паметник на загиналите във войните. По инициатива на проф. Иван Гаврилов и по повод 100 годишнината от  Първата световна война до паметника бе монтирана плоча, на която е изсечена военната клетва на българските войници от началото на миналия век.

Най-младите участници в конференция бяха петокласници от  клуб „Памет българска“ в IV ОУ „Иван Вазов“, създаден в началото на тази учебна година . Участниците в него ще правят  възстановки и тържества за исторически дати и събития от историята на родния край и страната, обясни Ваня Николова, която ръководи клуба.

Докладите от  конференцията ще бъдат отпечатани с специален сборник, който ще излезе в средата на следващата година.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ