ЯНУАРИ – СНЯГ И СЛЪНЦЕ

Публикувано на 03/01/2015 10:10
/ прегледи: 161
/ в Архив
novini-montana

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, в котловините – до минус 18 – минус 20 градуса. Най-високите температури пък ще са между 10 и 15 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата – между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Януари започна с мразовито време.

Температурите през десетдневието ще бъдат по-ниски от обичайните.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки до климатичните норми. В началото на десетдневието отново ще има валежи, а към средата на периода ще се установи време  без валежи, в равнините с ниска облачност или с мъгли, с повече слънчеви часове в планинските райони.В края на десетдневието ще има условия за слаби превалявания.

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. В началото на периода, към 23-25 януари и в края на месеца  ще има превалявания и понижения на температурите.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето през януари обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието – от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна.

При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари обаче е имало и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ