И ДЕВА МАРИЯ ЩЕ ЗАКРИЛЯ ЧИПРОВЦИ

Публикувано на 28/09/2023 16:04
/ прегледи: 244
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Десетки чипровчани и стотици гости от България и Румъния се събраха за ритуала, отслужен в останките на  древната католическа катедралата. Официални гости на тържеството бяха посланикът на Италия в България  Джузепина Дзара и посланикът на България във Ватикана Богдан Паташев. Освен религиозни служби в параклиса ще бъдат съхранени костите на чипровски просветители и францискански монаси.

Легенда разказва, че през 14-и век францискански монаси донасят от Босна в Чипровци чудотворна икона на божията майка Дева Мария. Те построяват параклис в покрайнините на града, но три пъти иконата изчезва от това място и я намират на историческия хълм в центъра на Чипровци. Това е възприето като знак, че там трябва да бъде изградена католическа катедрала и това става пак през 14-и век. 200 години по – късно по време на Чипровското въстание е разрушена. При археологически разкопки  в олтара на катедралата са намерени два гроба с надписи – на Петър Богдан и на Илия Маринов, както и кости на францискански монаси

„Голям празник за Чипровци и за България, бих казала , защото костите на тези велики Чипровчани, които през 17 век са живата  връзка  на България с християнска свободна Европа са намерили покой.“, каза Анита Комитска, директор на Историческия музей .Първата копка за параклиса бе направена през 2018 г.  Решението за изграждането му взе общинския съвет по предложение на свещеник Иван Топалски.

„След петгодишен труд, това стана  в последните години качихме доста туристите в Чипровци,  така че надявам се и това да помогне и за развитие на туризма“, отбеляза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Към близо 20 000 католици в  Северна България, в 20 енории от Видин до Варна  днес се присъедини и историческата  общност от Чипровци.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ