ГРАД ФЕРДИНАНД В АРХИВИТЕ НА NGM

Публикувано на 29/11/2019 18:06
/ прегледи: 696
/ в Общество, Събития
DSC_0271

През октомври 2011г  българската редакция на NGМ /NATIONAL GEOGRAPHIK MAGAZINE/  в специално издание представя   материали за нашата страна. Първи в този брой на списанието  е  „Великият турчин и неговите изгубени провинции”,  текст  създаден  век по-рано от   Уилиям Къртис, журналист в Чикаго Хералд Трибюн, един от основателите на Националното географско дружество.

Великият турчин и неговите изгубени провинции” започва така:

България е приблизително с размерите и формата на Пенсилвания и има почти същото население.[…]Три четвърти от населението се занимава със земеделие и животновъдство.[…] На теория цялата земя принадлежи на държавата и тези, които я ползват, дават една четвърт от продукцията си като наем и данъци. […] Българските селяни са работливи , находчиви и интелигентни. Както мъжете, така и жените са с хубава физика, способни са да издържат на големи натоварвания и малцина са мързеливи, невъздържани и със зъл характер. Докато бях в България, видях трима или четирима просяци и всичките бяха сакати. Жените вършат своя дял от работата в стопанството и изглежда не могат да стоят бездейни дори за минута.[…]

Гостоприемството се основава на старите източни обичаи. Нито един странник няма да бъде върнат от вратата, ако е дошъл с мир. Дори и най-бедният селянин ще сподели постелята и хляба си и без да го молиш, а никой гост не напуска колибата, преди да е получил чепка грозде, канче мляко или поне чаша вода.[…]

На пазарите можете да видите костюмите на почти всеки източен народ. Българите се отличават по калпака, шапка от агнешка вълна, а турците – по феса. Турските жени носят фереджета, но българките следват европейските обичаи.

Вероятно,  за да илюстрира точно това авторът публикува и снимка от гр Фердинанд, на която се виждат традиционни калпаци от черна агнешка кожа, които съхнат край р. Огоста.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ