ГОРНА ВЕРЕНИЦА ПОЧЕТЕ ПОКРОВИТЕЛЯ СИ С КУРБАН

Публикувано на 09/05/2018 16:04
/ прегледи: 713
/ в Общество, Събития
1-12

Звън на камбана събра по обяд в черквата „Свети Николай Летни” хората в  с. Горна Вереница.  Да се помолят за здраве и да опитат празничният курбан. Традиция е селото така да почита покровителя си Свети Николай. Празнуват на 9 май, защото черквата  е наречена на Свети Николай Летни.

Празникът започна с водосвет на старата чешма от чийто чучури тече сладка вода.

Изградена е преди 85 години от майстор Борис Ботев от с. Зея, Дряновско – до кладенчето, от което вереничани са пили вода от незапомнени времена.

Водено от иконата на светеца, от чешмата множеството се запъти към черквата, където бе раздаден и курбана в чест на празника.

Черквата в Горна Вереница е строена през 15 век, по султанския ферман – сградата да не надвиишава боя на турчин седнал на кон. През 1885 година вереничани достроили и съвременната част на храма, разказва Бисер Спасов, председател на църковното настоятелство. Сочи имената на ктиторите – Андрея – търговец от селото, съпругата му първа и трите им деца.  След 1980 г. , когато селото останало без свещеник черквата отново запустяла, стояла заключена и обрасла в треви и храсталак повече от десетилетие. После нещата се променили и селото възродило Божия дом.

Пет години  били нужни  на настоятелството , за да  ремонтира храма и да почисти двора.Председателят  Бисер Спасов е организатор  на всичко , което е направено.Миналата година  сам направил и  портата, през която сега миряните влизат в черковния двор, общината е осигурила средства за оградата на черковния имот. За радост на християните от селото.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ