ЕМИГРАНТИТЕ МОГАТ ДА СИ ВЪРНАТ НАДВНЕСЕНИ ДАНЪЦИ

Публикувано на 14/02/2022 14:02
/ прегледи: 348
/ в Общество, Събития
0000

Близо 40% от българите които работят в чужбина, не са потърсили парите си от надвнесени данъци,  най-вече защото не са запознати с тази възможност. Може да се кандидатства за детски надбавки, връщане на надвнесени данъци, изплащане на неизползвана годишна отпуска, здравно осигуряване – единственото условие е човекът да е работил и да е плащал данъците си.

Неверни слухове допълнително объркват и разколебават работещите в чужбина. Важно е да знаят, че възстановяването на данъка върху доходите им се полага по закон и по никакъв начин не ги лишава от пенсия, обезщетения и други социални облаги.  Средната сума, която се възстановява, е около 800 евро.

Сега е времето  за попълване и подаване на данъчна декларация. В някои страни срокът за нея е до края на месец април. След попълването ѝ може да се кандидатства за различни помощи (като детски надбавки) и връщане на надвнесени данъци.

Мигрантите могат да кандидатстват за възстановяване на данъци 4-5 години назад. Това означава, че сега е последният момент, в който може да се кандидатства за обезщетения за работа в чужбина през 2017 година.

Сумата, която се възстановява, зависи от множество фактори, като средно тя е 804 евро. Ако доходите  са под облагаемия минимум за съответната страна, може  да си върнете всички данъци.

Всеки може да подаде документите към данъчните институции в съответната страна лично или чрез посредническа фирма за възстановяване на данъци.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ