БЕРКОВСКИЯТ МУЗЕЙ ПОКАЗВА УНИКАТИ В БРАТИСЛАВА

Публикувано на 10/10/2017 14:02
/ прегледи: 215
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
1

В началото на октомври за първи път в историята си Етнографски музей-Берковица представи свои експонати пред чуждестранна публика, съобщиха от общината. В Братислава, Република Словакия бе открита изложба на Чипровски килими в Български културен институт. Събитието е част от културната програма за популяризиране на предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. През 2014 г. ЮНЕСКО  вписа „Традицията на производство на чипровски килими“ в Световната  листа на нематериалното културно наследство

Първите сведения за производството на чипровски  килими са  от началото на XVII век.

Над 600 тъкачни стана произвеждали ежегодно хиляди килими с характерни имена: „Гарибалда”, „Цвекетата”, „Лозницата”, „Колата”, „Венците” и др. Те стават известни като „Чипровски килими”.

Главни купувачи на килимите са турската армия и населението.

Всяка година Втора турска армия прави поръчка в Берковица за изработването на 8000 броя килими, за които плащала  2 товара и 40 000 гроша. Чипровски килими са се изнасяли на Пиротския, Узунджовския, Ескиджумайския и др. панаири.  Годишно в Берковица се произвеждали над 10 000 килима.

Share Button

Коментари в сайта

  1. ужас

    Килимите са се правили и правят в Чипровци, не в Берковица.
    Годишно в Берковица са се произвеждали точно 0 килими.
    Срамота е да не го знаете. Поправете неточностите.

  2. лъвчето

    Във времето този край е бил под Берковска валия .И затова предполагам са го написали потози начин .Но помня че в селата Гаганица ,Котеновци ,Бистриница и Калиманица се тъчеха клими и се плетеха на ръка жилетки от жива вълна .След това се предаваха в Берковица от което получаваха заплати .Нещо като надомна работа . Тук се течеха не само килими ,но и вълненици и други .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ