АНЮТА БОРИН СЪБРА ИСТОРИЯТА НА СТАРАТА ЧЕРКВА

Публикувано на 19/03/2023 16:04
/ прегледи: 398
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Излезе от печат първата книга, в която е събрана историята на най-стария православен храм в Монтана – „Св. Св. Кирил и Методий”. Заглавието „На църква да идем„ авторката  Анюта Каменова – Борин е избрала не случайно, то е и своеобразен призив и упование в православната ни вяра.

„Книгата не е обикновен разказ за един паметник на архитектурата, тя ни „въвежда в храма” в прекия и преносен смисъл, отбелязва в рецензията си историкът проф. Пламен Павлов. „Това е всичко, което съм могла да събера за историята на нашата църква”, казва авторката.Храмът „Св.Св. Кирил и Методий” е осветен тържествено на 14 октомври 1898 година от видинския митрополит Кирил. Събитието било огромно по значимост за времето си за града, кметът наредил до обяд магазините да бъдат затворени. Много скоро се разбрало, че има доста пропуски в изграждането на черквата и още в 1901 г. започват да се правят подобрения.

„Църквата има интересна история от турски храм се превръща в български , православен християнски храм, интересна е  със свещениците, които успях да издиря, кои са били.. строителството на няколко етапа,  големите усилия на свещено-иконом  Никола Горанов, преди това свещ. Михаил Вариклечков – бащата на Христо Михайлов… дарителите, зографите … с дружествата, които са организирали…църквата винаги е била стожер и е участвала активно в живота на града , както е и досега е и трябва да бъде”, разказва Анюта.Книгата е издадена с помощта на настоятелството на черквата и дарители от Монтана и може да се намери в храма”Св. Св. Кирил и Методий”.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ