59 МЛН. ЛВ ЩЕ ХАРЧИ МОНТАНА ТАЗИ ГОДИНА

Публикувано на 27/01/2021 12:12
/ прегледи: 583
/ в Общество, Събития
novini-montana

59 млн лв е консолидираният бюджет на община Монтана за 2021 г. „Това е третата поредна година, в която бюджетът на общината нараства значително”, каза по време на публичното обсъждане  кметът Зл. Живков. Съотношението държавна субсидия – местни приходи е 60/40, като 35 млн лв ще дойдат от държавата, 23 млн лв са планираните местни приходи.

Близо 10 процента от общите разходи ще отидат за заплати, 100 са щатните бройки в централната администрация. Още 47 администрират дейността на 23 кметства в общината, 6 са шофьорите на училищни автобуси, които също влизат в състава на администрацията. Традиционно най-значимото перо от разходите ще е за образование. За трета поредна година се увеличават заплатите в тази сфера. Увеличение на възнагражденията са предвидени за заетите в социалните дейности, както и в общата администрация. В общинските звена  заплатите също ще нараснат, като увеличението е от 1 до 15 процента.

Заплатата на кмета на общината става 3 300 лв, досега е била 3 000 лв. Кметовете на села ще вземат по 1 028 лв, а кметските наместници 833 лв. Базовото възнаграждение на общинските съветници ще е около 340-350 лв, в зависимост от това, в колко постоянни комисии работи всеки.

Рекордно висока е сумата и за капиталови разходи – над  7 700 000 лв,. В този параграф влиза и целевата субсидия от  5, 2   млн лв, която общината получи в края на миналата година за  ремонт на площад „Жеравица“. Основно ще се ремонтират сградата на читалище „Разум“ и детска ясла „Мечо пух“.  Предвидено  е  оформяне на дворовете на черквите в Трифоново, Крапчене и Долна Рикса. За довършване зографисването на храма „Св. Дух „ в Монтана се отделят 260 000 лв. За изграждане паметник на  археолога Георги Александров 12 000 лв. Предвидени са средства за издръжка на организациите на инвалиди, пенсионерски клубове и др.

40 000 лв са предвмидени  за безплатни карти за пътуване по цялата градска мрежа на пенсионерите над 70 –години, като картите вече ще са целогодишни.

Предстои проекто-бюджетът за 2021 г. да бъде представен в детайли пред общинските съветници  и да бъде гласуван на заседание на общинския съвет на 4 февруари.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ