503 С КОВИД СА ЛЕКУВАНИ В ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ

Публикувано на 02/01/2021 9:09
/ прегледи: 1 044
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
3 (2)

Посрещаме новата година с надежда, че ще започнем на чисто, ще е  по- здрава, с повече късмет и щастие на всички. Това са пожеланията на д-р Илияна Събчева, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „д-р Ст. Илиев“ в Монтана.  „Изпращаме трудна година, на изпитания, на  сълзи, на много труд  и мъка.  Успяваме да се справим, въпреки трудностите, въпреки реанимационните проблеми, които имахме, справяме се.  И когато пациентът ни се усмихне,  ни идва да го прегърнем от щастие, че е излекуван с наша помощ, с негова помощ, много, много сме доволни и удовлетворени”, казва тя.

403 са пациентите с доказана ковид инфекция са преминали през инфекциозно отделение,   още 100 които не имали  потвърден PCR са лекувани там „Това не означава, че не  са били с ковид, пациентът е позитивен от 10 до 14 дни от самото заболяване , но има и инкубационен период от  7 – 8 до 20  дни, тогава  може да се позитивира , може и след това. Може да дойде при нас и с усложненията след ковид.  Коронавирусът е много динамично заболяване, много специфично за всеки пациент, един с един случай нямаме еднакви.” , обяснява д-р Събчева.

В най-тежките дни в отделението са  помагали 6 санитари, 2 сестри и двама стажант – лекари, мед.  сестри от хирургия , реанимация, кардиология, първо вътрешно отделение. За тях са благодарностите на екипа на отделението. „Страшно много ни помогнаха.  Благодарни сме на колегите за консултациите, които ни даваха и по телефона и на място. Защото  това заболяване е с много усложнения – пулмологични,  нефрологични, кардиологични и дори хирургични.

Десетки лекари, мед специалисти,санитари също са преминали  през заболяването, повечето благополучно, но за жалост някой не  да са успели да се  излекуват. Но, тенденцията е добра,  пациентите в отделението намаляват.

Д-р Събчева насърчава хората да си правят ваксина,  смята, че това е животоспасяващо.”Имам много приятели, които молят да бъдат записани за имунизация.”

„Аз съм малко  разочарована като цяло от населението, особено от тези, които  не вярват, че има такъв вирус, отнасят се с недоверие и твърдят, че зад всичко има финансови интереси.Не сме забогатели, не искаме да има ковид , не искаме пари за това , нека хората да погледнат по-сериозно на нещата.”

Според нея не се спазват и  противоепидемичните мерки.  „Не си даваме сметка, че при разминаване, в асансьор, при возене в кола  да се заразим. Възрастни хора казват: ама,  аз си живея сам на село… да, но може да е дошъл някой на портата, който е носител на вируса и така да стане заразяването.

Нека по – стриктно  се пазим,  дори и в тесния семеен кръг.

Изплашена съм от тези празници, нещата дано не  се усложнят след Коледа и Нова година. По-голяма час т от хората вече преболедуваха  и се надявам, че няма да се случи, това, което беше  през октомври и  ноември.”

Share Button

Коментари в сайта

  1. 1233

    Д-р Събчева насърчава хората да си правят ваксина….интерсеното е, защо те избягват да си сложат ваксината ? въпрос на който отговор няма да дадат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ