5000 ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ЗАЩИТНИЧКА НА ЖИВОТНИТЕ

Публикувано на 19/08/2015 12:12
/ прегледи: 583
/ в Общество, Събития
novini-montana

64-годишната защитничка на животните от Видин Любов Гусева, която осъди България в Страсбург в началото на т. г. ще получи 6 520 евро от държавата. На вчерашното си заседание правителството реши да бъдат изплатено постановеното обезщетение от 5 000 евро и още 1520 евро за разноски по делото „Гусева срещу България”. Съдебният иск е  от  2007 г. Заведен е заради това, че в периода 2002-2003 г. на три пъти кметството във Видин отказва на Гусева достъп до информация по отношение на третирането на бездомните кучета в града. Отказ за предоставяне на информация следва дори и след решение на Върховния административен съд, пред който Гусева печели делото.

С решение от 17 февруари тази година Европейският съд по правата на човека приема, че са нарушени член 10 и 13 от Европейската конвенцията за правата на човека. Първото нарушение е за правото на свобода на изразяване и получаването на информация, както и право на ефективни правни средства за защита, когато правата и свободите са нарушени.

Любов Гусева е председател на  дружество за защита на животните във Видин. Тя е сред най-ревностните защитници на бездомните кучета в града и преди години дори е правила гладна стачка пред общината.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ