4 ОБЩИНИ СА ПРОТИВ ПОСКЪПВАНЕТО НА ВОДАТА

Публикувано на 31/03/2022 16:04
/ прегледи: 1 096
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Днес В и К – Монтана представи пред акционерите втори вариант на бизнес плана си до 2025 година. В него са и предложенията за нови цени на питейната вода. Чипровци, Георги Дямяново, Медковец и Вършец не подкрепиха по-високите цени. Това вероятно няма да е окончателнното предложение, тъй като изчисленията за разходите са правени при средна цена на еленергията от 235 лв, а реалната цена вече е над 400 лв.

Освен това дружеството е изтеглило кредит от 1 млн лв, който трябва да връща по приет погасителен план. Заради повишението на минималната заплата, разходите за заплати и осигуровки ще се увеличат значително, тъй като близо половината от работещите във В и К са с минимални заплати.

По-високите разходи дърпат нагоре и цените на водата. Ако КЕВР одобри  бизнес плана, те ще нараснат с до 80 % за населените места без канализация. Монтана и Вършец, където има и пречиствателни станции за отпадни води, цената ще е  3.83 лв за кубик. Чипровци, Георги Дамяново и останалите малки общини  кубик питейна вода ще струва 2.71 лв,.

„ Чипровци,  Медковец, Георги Дамяново и Вършец гласувахме против, но с нашите малки проценти явно не можахме да повлияем на крайното решение. При нас увеличението  е най-голямо  – с около 80 процента. Ще се съобразим засега и ще видим дали ще тръгнем с някакви по-резки действия. Защото при нас положението не се е подобрило, водата си е същата, качествата са  същите. Община Чипровци влага в подновяването на мрежата,  но довеждащият водопровод все още не е оправен и затова, и качеството на водата е под всякаква критика”, заяви  Пл. Петков -кмет на Чипровци.

По предложение на Иво Иванов, представител на община Монтана, заседанието прие да бъде подготвено предложение за изменение на нормативните документи, като отпадне изискването за 100 % участие на общините в областната  В и К  асоциация. Така ще бъде елиминиран проблемът с община Берковица, която категорично отказва да се присъедини към асоциацията и така лишава останалите общини от евросредства, с които да бъдат подменени амортизираните водопроводи в региона. Загубите на питейна вода в област Монтана сега са над 70 процента.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. ЛАВРЕНТИ

    АБЕ, ИДИОТИ, КАКВА ВИНА ИМАТ ХОРАТА, ЧЕ 70% ОТ ПИТЕЙНАТА ВОДА СЕ ГУБИ? ТЕЗИ ЗАГУБИ ДА НЕ БИ ДА СА ОТ ВЧЕРА? КАКВО НАРАВИХА ОБЩИНИТЕ И ВиК ДОСЕГА?

  2. Мими

    Няма причина да поскъпва водата в община Чипровци там водата е гравитачна и няма разход за ел. енергия нито пък се подменя водопреностната система в селата на общината разхода клони към 0 само ремонти по аварии защо тези села трябва да плащат за загубите в Монтана .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ