300 МУЗИКАНТИ СВИРЯТ ДУНАВСКОТО В ЧЕСТ НА ДИКО ИЛИЕВ

Публикувано на 08/06/2018 17:05
/ прегледи: 620
/ в Общество, Събития
novini-montana

300 музиканти от България и чужбина ще свирят заедно  „Дунавското” и „Сливенци при Драва” при  откриването на 16-те празници на духовите оркестри „Дико Илиев” в Монтана. Празникът започва в 19 часа днес на пл. „Жеравица“.Преди това музикантите  ще дефилират по бул. „Х. Димитър” , където е живял авторът на най-българските хора.

Оркестри от три чужди държави ще са в шествието- от  Полша, Черна гора и Румъния  – оркестър „Яковений” от Ворона – окръг Ботошани, Румъния, духовият оркестър на град  Могилно – Полша и градската музика на Будва – Черна гора. Диригентите и ръководителите на групите бяха приети от кмета на Монтана Златко Живков.

Оркестър „Яковений”- Румъния, е съставен от 10  млади музиканти. Те изпълняват стари народни  мелодии от региона си. „Яковений”.

Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша  е създаден през 1970 г. Събира музиканти от различни поколения. В него свирят представители на цели фамилии, обединени от обичтта си  към духовата музика.
Градската музика на Будва  е продължител на вековна традиция. Създаден е преди 112 години.  Наред с класическите  „Маршът на славянката” от Василий Агапкин и „Валс номер 2” от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят в Монтна  и оркестрови варианти на „Wind of change” на Scorpions, „Colonel bogey” на Малком Арнолд, Микс „ABBA Gold”.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ