100 ЛВ ГЛОБА ЗА ЖЕНА ОТКАЗАЛА ТЕСТ ЗА COVID-19

Публикувано на 30/07/2020 12:12
/ прегледи: 1 783
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
000

Районният съд потвърди наказателно постановление на РЗИ – Монтана за глоба от 100 лв  на П. Г., отказала  да бъде изследвана за  COVID – 19, като контактна със заразен от вируса.

На 11 май екип от Здравната инспекция посетил П. Г. /21 г./ на адреса, където тя била под домашна 14 дневна карантина като контактна на потвърден случай на СОVID – 19. Жената  била информирана, че подлежи на изследване за вируса, но отказала да й бъде взета проба и подписала  декларация за информирано съгласие. За  нарушението  на П. Г. бил съставен акт, на който тя направила писмено възражение, че се притеснява за здравето си при вземането на проба, а и няма симптоми на СОVID – 19.  Съдът  обяви  жалбата за неоснователна с аргумента,  съгласно  Закона за здравето „Контактните лица не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест”, а „контактно лице, което откаже извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, се наказва с глоба от 50 до 500 лв.“. Съдът  обяви, че извършеното от П. Г. е нарушение на закона, тъй като неизпълнението на задължението по ЗЗ не зависи от волята на конкретното лице, още повече от това дали контактното лице се чувства добре или има симптоми на СОVID – 19. Според съда,  обществената опасност на извършеното нарушение е значителна тъй като с поведението си П. П.  е  застрашила здравето на околните в условията на извънредна епидемична обстановка.

Решението може да се обжалва пред Административен съд – Монтана в 14  дневен срок.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Спаска Иванова

    Отказът за изследване сам по себе си не представлява „обществена опасност“, ако лицето не нарушава наложената карантина, нито пък застрашава здравето на околните, ако така или иначе липсват контакти. Подобна санкция е нелепа, особено след изнесените случаи дори на болни с явни симптоми, на които пък се отказва тестване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ