ЗАЩО В СЕВЕРОЗАПАДА НЕ ОБИЧАТ ОВЧЕ МЛЯКО?

Публикувано на 23/03/2018 15:03
/ прегледи: 901
/ в Общество, Събития
1-12

Никой не изкупува овче мляко в трите северозападни области – Видин, Враца и Монтана. Само една плевенска фирма засега купува овче мляко в трите региона.  За това цените на суровото овче  мляко падат от 1.35-1.40 за литър, в момента обявяват 0,95 лв за литър. Принудени сме да намаляваме стадата, разказва  Методи Лаков, млад фермер, който отглежда 200 овце в с. Владимирово.

Каква е  държавната политиката и кой се интересува от проблемите на животновъдите, пита Методи, който скоро ще се дипломира в Аграрния университет в Пловдив.

Още преди година той търсил помощ от народните представители от региона.  Досега  никой не отишъл  на място да види, да чуе и да каже, или да се ангажира с разрешаването на проблема за  трите области.

Около 15 тона мляко произвежда за сезон М. Лаков. Опитва да го продава на едро, но като не става продава го на съседи и познати. За да преживява. „Изпитваме страхотни финансови трудности”, горчиво допълва той. И разказва, че преди няколко години е кандидатствал за финансиране по ПРСР. „За три месеца трябваше да получа отговор  дали съм одобрен. Минаха 17 месеца докато ми кажат, че съм одобрен. Но кредитната ми история вече беше променена и не можах да усвоя средствата. После исках да си направя мандра по  4.2. Но се оказа , че за малки производители като мен това е невъзможно. Нямам свободни пари , за да ги давам за подготовка на проекти. Затова никога повече няма да кандидатствам”,  завършва разказа си един млад  фермер от едно село в Северозапада.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ