ЗАПОЧВА ДЕЛОТО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ В КОШАРНИК

Публикувано на 24/01/2018 20:08
/ прегледи: 1 583
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1

Приключи разследването на трагичния инцидент в кв. Кошарник, при който през септември 2016 г.  загина 26-годишен техник на кабелна мрежа. Окръжна прокуратура – Монтана внесе  в съда обвинителен акт срещу Н. Ванков за неправомерно присъединяване към ел. мрежа  , довело до загуба на човешки живот. съобщават от пресслужбата на АП.       Обвиняемият Ванков – собственик на къща на ул. „Камчия“ в  Монтана и е потребител на електроенергия, подавана по законен ред. Помолен от Й. Тодоров, който живеел  с дъщеря му, той се  съгласил от  неговия имот да бъде прокаран  коаксиален кабел до дома на Тодоров.  Къщата  се намира зад водоема и стадиона на кв. „Кошарник“ , като няма електрически стълбове, а са направени дървени.

Д. Илиев и Й. Тодоров с помощта на  Ванков опънали  коаксиален кабел на разстояние 1-2 километра между двете къщи, като слагали маркуч за изолация.

На 03.09.2016 г. в дома на Тодоров нямало ток.  Той установил, че кабелът, който излизал от къщата на Ванков и захранвал и неговата къща, бил скъсан на един от стълбовете. Заедно с негов познат той се качил по стълба и привързал кабела. Оказало се, че панцера, за който той бил прикачен, започнал да се топи, те го сменили, но той отново се стопил. За това  те го изолирали и свързали директно.

На същия ден, след подаден сигнал от клиент на фирма „Н.-С.“ ООД за липса на интернет и телевизия, било установено, че цялото трасе не работи. Дежурният екип от техници отишъл на място за да отстрани  аварията.

На П. Цветанов (26 г.), монтьор във фирмата, няколко пъти се налагало да се качва на електрическия стълб на височина от около пет метра. В един момент, по време при ремонта на телекомуникационно трасе в кв. „Кошарник“, той се подпрял до неправомерно монтиран коаксиален кабел с нарушена изолация, който бил под напрежение.  Попаднал под удар на електрически ток, получил обгаряния по тялото и паднал от стълбата.

Пострадалият бил транспортиран от присъствалите на място свидетели до ЦСМП – Монтана, където била констатирана смъртта му.

Пристигналите на мястото представители на електроразпределителното дружество направили замервания, като установили, че въпросният кабел е под напрежение 237 V. С него била незаконно пренасяна електрическа енергия между къща на ул. „Камчия“ и друга, намираща се извън регулацията, между няколко електрически стълба.

Съдебно-медицинската експертиза установила, че непосредствената причина за смъртта на П. Цветанов е остра сърдечна недостатъчност, развила се на базата на електротравма.

С действията си обвиняемият Ванков е допуснал, без съгласието на електроразпределителното дружество, незаконното присъединяване и снабдяване с електрическа енергия от друго лице. Той нямал право да упражнява дейност или занятие, които представляват източник на повишена опасност, което в резултат довело до смъртта на младия мъж.

Предстои насрочване на делото от съда.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Илиевз

    Това беше моето момче– най-доброто,най-усмихнатото,най-работливото,готово на всеки да помогне……..но,беше…..Отнеха ми го….Знаете ли как се живее година и пет месеца с такава мъка? Всеки ден на гроба….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ