ЗАНАЯТЧИИТЕ ПОЧЕТОХА ПОКРОВИТЕЛИТЕ СИ

Публикувано на 29/06/2018 14:02
/ прегледи: 292
/ в Общество, Събития
1

Занаятчийската камара в Монтана спази традицията и тази година и почете Деня на занаятите – Петровден , който българите честват на празника на Светите апостоли  Петър и Павел.

Председателят на регионалната камара Стилиян Каменов връчи майсторски свидетелства на още двама млади творци от Монтана- Светлана Иванова – керамик и Бойко Богданов – обработка на дърво.

„Керамиката е не само моя професия , но и емоция, начин на живот. Искам всеки от моето семейство да бъде свързан с нея, защото тя носи емоционална пълнота и радост”, каза Светлана. Тя е завършила училището по приложни изкуства в Троян , а после и Художествена академия в София. По повод празника Светлана бе наредила част от уникалните си произведения от керамика в галерията.

Специални гости на тържеството в ХГ”Кирил Петров” бяха зам. кметът Станислав Станоев и директорът на „Хуманитарни дейности” Александър Герасимов. Срещите им със занаятчиите не са само по празнични поводи. . Общината и камарата имат утвърдени традиции и работят съвместно през цялата година. Алеята на занаятите в Монтана вече са известни в цялата страна.

„ След промените в Закона за занаятите , много от дейностите останаха извън списъка, превърнаха се в професии. Отпаднаха занаяти, които са важни, а останаха такива, които почти никой не практикува” , каза Стилиян Каменов.

61 групи дейности се приемат за занаяти, показват данни на Камарата н занаятчиите. Сред тях са грънчарство, ножарство, везбарство, гайтанджийство, килимарство и много други.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ