ВТОРИ ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В МОНТАНА

Публикувано на 21/03/2019 17:05
/ прегледи: 627
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
1-1

„Търпението ни се изчерпа, повече няма да се примиряваме с обещания,стига разговори”, заявиха медицински сестри от Монтана, които излязоха на пореден протест в двора на МБАЛ”д-р Стамен Илиев” днес .Малобройната група на протестиращите бе подкрепена  от Гражданското обединение за демократични инициативи /ГОДИ/ , които развяха национални знамена.

Протести ще има, докато исканията ни не бъдат удовлетворени,декларираха протестиращите. Те настояват за стартова заплата от две минимални заплати за страната и промяна на заплащането на нощния труд. Все още за час нощно дежурство те получават по 25 стотинки. Заплащането е такова от времето преди 30 години.

„Не е възможно болницата в Монтана да удовлетвори исканията на сестрите”, заяви след срещата си с недоволните  изп. директор д-р Тони Тодоров. Според подписания тази година Колективен трудов договор базовата заплата за болницата е 900 лв. Изплащането й обаче е проблем, тъй като приходите на здравното заведение са недостатъчни. „Ако изпълним тази клауза на КТД то 88% от приходите ще отиват за заплати. Но тогава няма да има средства за медикаменти други неотложни разходи”, заяви д-р Тодоров. И уточни, че сега за заплати отиват 66% от приходите на болницата. Миналата и тази  година заплатите на мед. сестри са повишени с по 50 лв. „Напълно споделям исканията на сестрите, но средствата за заплати трябва да дойдат от Здравната каса и МЗ”, подчерта изпълнителният директор. И обясни,че  дисбалансите  при формирането на допълнителното материално стимулиране за сестрите в различните отделения е заради броя на преминалите болни и интензивността на работата.

Няма напрежение в болницата и никой не е опитвал да влияе на сестрите  да не се включват в протестите, заяви още д-р Тодоров.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. коко

    Не мога да разбера болница на печалба,с много пациенти(поне в медийното пространство така пише),пък не може да се достигнат браншовите заплати.Има нещо гнило в Дания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ