ВОДАТА ПОСКЪПВА С 20 ПРОЦЕНТА?

Публикувано на 19/07/2017 18:06
/ прегледи: 1 057
/ коментари: 3 / в Общество, Събития
1

В и К – Монтана иска  промяна в цената на водата. Според съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, предложението е за цена от 2,75 лв куб. м. с ДДС, при  сегашна от 2,36  лв куб. м с ДДС. Окончателното решение за  новата цена енергийният регулатор  ще вземе на 9 август т. г.

Според прессъобщение на КЕВР,  в доклада за исканата нова цена  В и К – Монтана уточнява ,че: …това е „комплексна цена за трите вида услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти и приравнени към тях потребители е в размер на 2,721 лв./куб.м. с ДДС. Досегашната цена за потребителите на помпено водоснабдяване беше 2,364 лв./куб.м. с ДДС, за потребители на смесено водоснабдяване – 1,944 лв./куб.м., а за ползващите гравитачно водоснабдяване – 1,572 лв./куб.м. Съгласно бизнес плана, до 2021 г. комплексната цена се предвижда да достигне 2,987 лв./куб.м. Предлаганите нови цени за битовите потребители са значително под нивото на определената социална поносимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия – 4,21 лв./куб. м. за 2017 г. и 4,81 лв./куб. м. – за 2021 г.”

След като КЕВР е разгледала доклада там е направено и обществено обсъждане, в което не е участвал  нито един представител на Монтана. Участвали са :  Синдикат “Водоснабдител” – КНСБ, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – КТ „Подкрепа“, Българска асоциация по водите, Областна администрация – Перник и Асоциация ВиК – Перник./защото и там водата ще поскъпва/. Становищата на синдикатите и асоциацията са, :че предвиденото ниво на възнаграждения за персонала поставя в риск изпълнението на заложените в бизнес плановете параметри, което може да доведе до налагане на санкции съгласно сключените договори между дружествата и съответните Асоциациите по ВиК.”

Според бизнес  плана на фирмата в 2021 средната заплата трябва да стане малко под 800 лв, за 2016 г. средната заплата във В и К – Монтана е била 657 лв.

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

 1. igg

  Уволнението на шефа на ВиК Монтана и редуцирането с 50% на адм.персонал на дружеството, заело огромна сграда и не правещо нищо, е първата стъпка това да не се случи. Не може хората в този пропаднал край да бъдат рекетирани с тази цена, при положение че градът ни е на 30 км.от планината, а в София цената е с 1 лев по малка.
  Докато хората търпят подобна политика това ще се случва неизбежно.Същото се случва и с грандоманските проекти за воден цикъл от който резултат никакъв, псевдо ремонти на центъра с счупени и плискащи те плочки, обновяване на паркове и дрън,дрън дрън. Затова е хубаво хората да се събудят и да реагират, за да се развали поне малко комфорта на ВиК Монтана. Би било интересно за хората да разберат какви са заплатите на ръководния персонал на управителя и не дремещите по етажите служители. Като ги разберат, ще стани ясно защо мечтаят за увеличение на цената.

 2. Бай Онзи

  В квартали като Изгрев (например) се копае почти всеки месец от ВиК, а понякога и по няколко пъти в месеца. Целия квартал е като бомбардиран от самолети! Старата канализация изобщо не е и подменяна. Доколкото знам и в Младост има подобни райони. А ВиК, както и други фирми са си пълна пародия и гледат единствено печалбата. Водата е престъпление да скача толкова високо, при положение, че наблизо са водоемите източници. След водния цикъл нали се перчеха, че ще намалеят загубита по канализацията? Ами следователно и цената трябва да намалява, а не да се увеличава!

 3. Prosto

  Я да погледнеме назад у времену, кога последно е подигано цената на водата? Ако се не лажа, това бе 2009 година, момци и момици! Колко пъти тока от тогава се подигна? Нещо повече, което не знаете. Повдигането е оправдано с над 1000 страници изчисления, предоставени на министерстовто. ВИК не вдигат водата. Повечето от работниците са с малко над минималната заплата доходи, както е у всекого дръжавно.
  ВИК предлага повишаването за да не влачи държавата. ВИК е държавно дружество с 51% държавен капитал. ДКВР решават, според табличните изчисления, които ТЕ (правителството) предават за попълване на ВИК, дали нагоре или надолу да тръгне цената. Лошото е, че периода е 5 годишен. За разлика от енергийните дружества, тук контрола е изключително прецизен… все още. След прИвИтИзацията на ВИК системата, както е с енергетиката, ще видиме, какво означава “висока вода”. Сигурна съм. Просто са прекалено неапетитни, за всички големи и средни рибки. За това да се рдаваме, че работут некакси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ