ВДИГАТ ТАКСА СМЕТ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

Публикувано на 19/12/2017 15:03
/ прегледи: 888
/ коментари: 1 / в Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

Такса смет за физическите лица за  2018 година в община Монтана скача с 1 промил. На заседанието си днес със 17 гласа „за” съветниците одобриха промяната, като от 2,1 промила таксата става 3,1 промила. Против повишението гласуваха съветниците от ГЕРб и БСП, „въздаржал се”от АБВ и  „Единни за Монтана”.   Основната причина за промяната са увеличените и увеличаващите се разходи за поддържане на чистотата в населените места и депото за твърди битови отпадъци, заради повишените цени на горивата и нарастването на минималната работна заплата.

„Не сме променяли таксата за физически лица през последните години”, обясни кметът Златко Живков. 600 000 лв са неразплатените разходи за чистота на общината за настоящата година. С увеличението, през следващата година приходите от такса смет ще надхвърлят 4 227 000 лв. Реално гражданите ще плащат с  около 20 лв повече  за жилище от 100 кв. м.

„Очаквам с изграждането на компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци да успеем да намалим разходите за депото. Това ще позволи да не повишаваме още таксата за домакинствата”, отбеляза кметът.

 

Фирмите както и досега ще плащат по 6,7 промила такса смет. След заседанието Председателят на групата съветници от ГЕРБ Н. Найденов заяви, че групата е гласувала против увеличението на такса смет, защото при повишението на тази такса за фирмите направено преди години, чистотата не се е подобрила. От БСП не направиха коментар.

Съветниците одобриха и промяна в Наредбата за обществения ред на територията на община Монтана. Редакцията на чл. 19 конкретизира броя на домашните животни и птици, които могат да се отглеждат в регулационните граници на населените места.

Според новия текст се разрешава отглеждането на:

до 10 бр. едри преживни животни

до 50 бр. дребни преживни животни

до  10 бр. прасета за угояване

до 3 бр.. Еднокопитни

до 20 бр. зайкини

до 100 бр. птици независимо от вида им

до 150 бройлера или подрастващи птици

Задължение на собствениците или ползвателите на имотите, в които се отглеждат животни и птици е да спазват Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за животновъдството.

Ограниченията не засягат селата Горно Церовене и Смоляновци, които са сред   необлагодетелстваните райони, определени с ПМС 30/2008 г.

За пореден път съветниците направиха промени в Наредбата за прием на ученици в първи клас, като утвърдиха  нови критерии:

те са: възможност за избор при класирането на по-благоприятния от постоянния и настоящия адрес на детето, както и близост до училището.

Одобрено бе и включването на Центъра за кариерно развитие в структурата на ОДК”Ние, врабчетата”.  Запазват се  четирите щатни бройки.и местонахождението на ЦКР на ул. „Димитър Талев” №30.

Д-р Павел Цочев ще представлява община Монтана в Комисията за изработване на здравна карта на област Монтана.

Кметът Златко Живков или председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов ще представляват общината в предстоящото извънредно заседание на общото събрание на  Асоциацията по ВиК на обособената територия обслужвана от   „В и К” ООД – Монтана. Заседанието на ВиК сдружението  на 20 декември  ще одобри размера на вноските, които общините и държавата ще направят в Асоциацията. Ще бъде одобрено и предложението за подробна инвестиционна програма на водното дружество с  изпълнени задължения.за 2016 г и инвестиционната програма за 2017 г

Share Button

Коментари в сайта

  1. Иво

    Това нее вярно с 20 лв. повече дето сте написали. Със 50 лева повече от миналата година за Апартамент 90кв. в Центъра. Общо 200 лева е за 1 година. С 20лв. повече може да е за по отдалечените райони зона 2и3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ