160 УЧЕНИЦИ В ГАБРОВНИЦА ЧАКАТ ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН

Публикувано на 29/05/2018 16:04
/ прегледи: 324
/ в Общество, Събития
1-12

Най-голямото селско училище в община Монтана – в с Габровница няма физкултурен салон. „Няма как да провеждаме нормално часове по физическо възпитание, без база”, оплакват се педагозите. В  150-годишно училище „Св. Св. Кирил и Методий”  сега се обучават 160 деца от ромски произход  от Габровница, Вирове и Безденица.

Не е лесно, но се справят. Освен, че рядко имат отпаднал ученик те вече могат да се похвалят и с няколко висшисти. „Най-големият ни проблем е делегираният бюджет, начина на финансиране трябва да бъде променен”, заявиха учителите на среща с народният представител от БСП Атанас Костадинов. Той , общинският лидер на партия Камелия Трифонова и Ивайло Георгиев разговаряха с педагозите  и кмета на  Габровница. „Искаме да чуем проблемите в системата от вас”, заяви  К. Трифонова. Заради недостигащите средства тя обеща да внесе в Общинския съвет предложение за освобождаване от  местни данъци и такси на  училищата в   селата. В община Монтана те са три  – Габровница, Д-р Йосифово и Смоляновци.

Депутатът Атанас Костадинов ще внесе парламентарен въпрос към  министър Кр Вълчев:  защо няма отговор на  искането на ръководството на училището, направено в началото на учебната година  за изграждане на физкултурен салон. „Имаме подходяща сграда  в съседство, строена преди години за кино салон. Но трябват пари за ремонт и оборудване”, обясни кметът.

А децата, които със сигурност имат физически  данни със сигурност ще постигнат и резултати,   спортът ще помогне за развитието им не само физически, но и като отговорни и дисциплинирани  граждани.

Над 70 % от четвъртокласниците в Габровница са преминали успешно изпитите от външното оценяване преди седмица.  И по трите дисцпплини – български език човек и природа и математика няколко  са решили тестовете без грешка.

„За мен по-голям  успех е, че Мила може да пише и чете, а не колко деца отиват в гимназията”, казва една от учителките. Защото знае, че образованието на Мила е грижа само на училището. Родителите й, изобщо  не се интересуват от това. А децата като Мила тук не са рядкост. Затова  в Габровница искат финансирането и оценката на резултатите на училищата да бъдат диференцирани. Едно е да учиш първокласник, който две години е ходил на подготовка , за да влезе в Италианския лицей в Горна баня, друго е да учиш деца, които идват на училище без да знаят български.

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ