СТУДЪТ СЪБРА НАД 5100 ПТИЦИ В КРАЙ ДУНАВ

Публикувано на 16/01/2019 13:01
/ прегледи: 158
/ в Общество, Събития
1-1

Над 5 100 птици от 21 вида зимуват по поречието на река Дунав между селата Връв и Долно Линево, сочат данните от традиционното зимно преброяване на водопловащите птици на РИОСВ – Монтана. В мониторинга, освен експерти от екоинспекцията са участвали и представители на Българското дружество за защита на птиците, сдружение „Зелени  Балкани”, други неправителствени организации и доброволци.

Направено е наблюдение и в девет точки в района на язовир „Огоста” –  устието на река Бързия при с. Боровци, устието на река Златица при с. Калиманица, баластриерите при с. Горно Церовене, църквата на с. Живовци, полуостров Расника, гребната база и стената на язовира.  Тук са преброени 2 457 птици от 17 вида, с близо 1 000 по-малко в сравнение с миналата година.

За първи път тази зима край Дунав зимуват четири „неми лебеди”, 45 белочели гъски както и двойка от вида бял ангъч”.

Суровата зима и продължителните студове в в Западна Европа са прогонили част от птиците към по-южните части на континента е заключението на специалистите, които са преброили общо 8 083 птици от 24 вида на територията на областите Видин и Монтана са наблюдавани

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ