СПОМНЯМЕ СИ ПРИЕМАНЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Публикувано на 14/01/2019 14:02
/ прегледи: 255
/ в Общество, Събития
1-2

Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция бе открита в Монтана.  

Експозицията е организирана от Народното събрание на Република България със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. областна администрация – Монтана  е съорганизатор на събитието. Поводът е 140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция.

Ученици, историци, краеведи, граждани, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Монтана Александър Герасимов  дойдоха за откриването на изложбата. В словото си областният управител Росен Белчев припомни основните принципи залегнали в Търновското конституция – разделението на трите власти законодателна, изпълнителна и съдебна и основните граждански свободи.

Изложбата съдържа  40  фото – табла с исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

15 представители на региона са участвали в Учредителното събрание. Етнографът Димитър Маринов, който по това време е бил председател на Ломско – Белоградчишкия  окръжен съд също е бил сред народните представители в групата на либералите.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ