ИСКАТ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ФИРМИ, НЕ ПЛАЩАЛИ ЗАПЛАТИ

Публикувано на 31/01/2018 12:12
/ прегледи: 516
/ в Общество, Събития
1-3

Инспекцията по труда в Монтана проверява шест фирми от региона, които през последните 3 години са бавили заплати на работниците. „Ако установим, че те наистина имат задължения към служителите ще започнем процедура по несъстоятелност”, каза шефът на ОИТ Димитър Петров. Обявяването в несъстоятелност на фирмите ще позволи на работниците да получат възнагражденията си от фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите” Процедура по несъстоятелност може да бъде искана при  забавени  заплати на поне 1/3 от служителите  за повече от два месеца. Данни за такива случаи има за една кооперация, малък магазин, охранителна фирма, здравно заведение и предприятие за преработка на птиче месо.

Измененията на закона влизат в сила от 1 април т. г.

1 100 000 лв забавени заплати са изплатени в на 230-те служители в здравно заведение в Монтана през миналата година. Все още обаче болницата дължи малко над половин милион лева на служителите си. За забавените заплати Инспекцията по труда е санкционирала болницата с актове за 20 000 лв.

Глобите за предприятието за преработка на птиче месо , което от години също бави заплати са 33 500 лв. За миналата година там са изплатени 122 000 от дължимите общо над 400 000 лв.

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ