С 6 МЛН ЛВ МОНТАНА ПРАВИ ИНСТАЛАЦИЯ ЗА КОМПОСТ

Публикувано на 20/07/2016 13:01
/ прегледи: 799
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
1

Компостираща инсталация за преработка на зелени, градински биоразградими отпадъци ще бъде изградена на Депото за твърди битови отпадъци. Проектът на стойност 6 млн лева вече е готов, до 1 август ще бъде внесен в Екоминистарството. „С новата екосинталация Регионалното депо ще има завършен цикъл за събиране, сепариране и преработка на отпадъци”, каза при представянето на проекта кметът Зл. Живков. Това ще намали наполовина таксата, която общината плаща  за тон депониран отпадък. През 2019 година, когато инсталацията влезе в действие таксата ще е 95 лева. Ако тя наистина бъде намалена, това ще позволи намаляването или поне запазването размера на таксата за битови отпадъци в Монтана. Ще бъдат разкрити 9 работни места.

Проектът  е разработен от обединение „Монтана компостиране 2016” ДЗЗД.

Инсталация ще бъде разположена на специална площадка до ДТБО. Ще преработва годишно 6 000 тона зелени биоразградими отпадъци, полученият използваем компост ще е около 2 800 т.

Той може да се използва за подобряване качествата на почвата, особено на площи разположени в агресивна градска среда, – междублокови пространста, градики, както и за наторяване. За събирането на землените отпадъци ще бъдат купени нови 74 онтейнера.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Веднъж попаднах случайно на среща на една Фейсбук група на завършил преди години випуска на гимназията, в която се подвизава и господина вляво с пенсионерската шапка. Та на въпросната среща в ресторант Плаза, въпросната лично се опитваше безуспешно да бъде “водещ” и “душата на компанията”. Ако и проектите, които реализара (като Воден цикъл), са толкова успешни нищо добро не чака хората тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ