ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ЯЗОВИР „ОГОСТА”

Публикувано на 14/05/2018 14:02
/ прегледи: 1 921
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1-11

Окръжна прокуратура – Монтана сезира Министерството на земеделието за състоянието на язовир „Огоста”. В предложението си прокуратурата изисква от ведомството  предприемането на спешни  ремонтно- възстановителни работи.

В документа, публикуван на интернет страницата на АП е посочено, че последната проверка на водоема е установила свлачищен процес по левия скат граничещ с град Монтана; повредени зони на каменната облицовка на стената  и др. Обследването е направено по сигнал от неправителствени организации и политически партии, в който са  посочени нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира, Проверката е направена  от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Териториална дирекция „Национална сигурност“ -Монтана, ОД на МВР-Монтана.

В съобщението на прокуратурата е уточнено,  че като потенциално опасен обект  язовир „Огоста“  създадева  опасност  за 21 населени места в областите Монтана и Враца, с население над 75 000 души.

Още в края на 2014 г.  министърът на вътрешните работи  е издал заповед за  проверка и оценка на техническото и експлоатационно състояние и на степента на сигурност при експлоатацията на язовир „Огоста“. Тогава е сформирана междуведомствена експертна комисия, която след като посетила на място хидротехническото съоръжения установила редица  проблеми, сред от които и посочените в сигнала, проверяван тази година.

По повод направените констатации междуведомствената комисия изготвила писмени препоръки към собственика – МЗХГ: да се извършат спешни и неотложни ремонтно-възстановителни работи на повредените /частично компрометирани/ зони на каменната облицовка на водния откос на язовирната стена; машинните части на съоръженията във водната и водовземната кула; повредените участъци по отводящия канал, налагане на ограничения във водоползването, за следене нивото на подпочвените води и др.

Определен е краен срок – 30.06.2016г.

При извършената  от ОП-Монтана проверка се установило, че нито една от изброените дейности не е завършена към 02.05.2018г.

По тази причина прокуратурата отново  сезира Министерство на земеделието и горите с искане за предприемане на спешни и неотложни ремонтно-възстановителни работи.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Николова

    За какво по-точно се използва този толкова голям водоем надвиснал над нашия град.Нито се полива от него нито нищо, освен за риболов и атракция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ