ПРЕДЛОЖИХА СПЕЦИАЛНОСТИ ЗА БЪДЕЩИЯ КОЛЕЖ В МОНТАНА

Публикувано на 25/01/2018 15:03
/ прегледи: 901
/ коментари: 6 / в Общество, Събития
novini-montana

Поредна среща с представители на бизнеса, средните училища и Регионалното управление на образованието за създаване на Държавен професионален колеж в Монтана организира областният управител Росен Белчев.

Дискусията продължи повече от час, предстои систематизиране на предложенията, които направиха участниците и стартиране на процедурата пред Министерството на образованието и науката: за ползата от дискусията говори шефката на РУО Трайка Трайкова:

Областният управител Росен Белчев подчерта предимствата на обучението в бъдещия колеж.избор на форма на обучение- вечерно, задочно ,дистанционно и възможност за продължаване на образованието с  набраните кредити в колежа.

Крум Христов –  БКК настоя, определянето на специалностите в колежа да стане на база нуждите на местните предприятия от определени специалисти:

Надя Младенова – „Палемонтех”, Мая Григорова, собственик на шивашка фирма, Стилиян Каменов –  председател на Регионалната занаятчийска камара и Иван Сергисов – Асоциация на индустриалния капитал подкрепиха идеята в колежа да се обучават хора с нужни на местната промишленост професии. Част от тях: компютърни мрежи; техник автоматизирани и роботизирани системи; технология на облеклото, като се ползва  програмата за обучение на Техническия университет;  машинен техник;

Работата по създаването в Монтана  на първия държавен професионален колеж в страната продължава.

 

Share Button

Коментари в сайта

 1. Veli

  Росен Белчев отговори ли на въпроса кога ще се открие обещаният от ГЕРБ филиал на Русенския университет?

 2. Barni

  МИ ТО ПО ВРЕМЕТО КОГАТО ДР.СЕРГИСОВ БЕШЕ НАЕМАТЕЛ В ТМТ-ТО СЕ УКРАДНА ВСИЧКО ТАМ. ТОЙ ЛИ ЩЕ ДАВА АКЪЛ СЕГА?

 3. лъвчето

  Да неби да намекваш че всички машини и съоражения в корпоса по практика са отишли в неговите ръце .Това няма да ме изненада и то никак ,защото той сам незнае какво точно иска лМъшините техници са със средно образование . А в колежа би трябвало да се изучава мъшиностроене ,което се дели на две спициалности а именно (металолеене и машиностроене ) за да има струговете му какво да сбработват .Другата им спициалност би трябвало да е Дизаинер и моделиер това е з сверата на изкуството .А шиваци могат да бъдат всички който имат желание .Но когато се обеща за Русенския университет да има филял в Монтана е много по добра идея вместо измислените професии посочени от господата по горе . Защото тук имахме най -добрите специалисти по Електроника кото ръботеха предимно финна електроника само за външният пазар ,също тъка и добре уборудвана сграда .Същото може да се каже и за Авиоремонтната база ,и неиния персонал който също така работеше предимно за изност което е също много важна стъпка ,ако има кой да я направи .И не е за отхвърляне специалноста на оррганичната и неорганична Химия защото тя трябва на всякъде .А можете да профилирате и Стопанскоправна паралелка с втора спициалност Вътрешен ред и обществена сигорност което също тъка е много важно за градът ни . Е г-н Белчев това е само една малка част което е необходимо за градът ни и областа . И да незъбравяте че практиката учи занаята ,а не книгата ,тя е само допълнителното помагало към практиката за да станеш добър професионалис .

 4. stasi

  До лъвчето: господине, научи си да пишеш грамотно и тогава давай акъл по форумите! Ставаш за смях приятел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ