ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ СЪБРА ДЕЦА, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ

Публикувано на 24/05/2018 16:04
/ прегледи: 337
/ в Общество, Събития
DSC_0660

Празнично шествие за 24 май имаше днес в Монтана. Деца, учители и родители се събраха на пл. “Жеравица” Почетна значка на община Монтана получиха директори на училищаа и една детска градина.

Диплом на СБУ към КНСБ  като „учител на годината” бе връчен на старши началния учител в ОУ „Васил Левски” – с. Смоляновци, Т. Петрова. Тя получи и знака  „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката,

В приветствието си  кметът Зл Живков  цитира книжовника  Костадин Костенечки, написал в  средата на ХV век : „Всяка земна слава е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, само словото остава и пребъдва в род и род.”

„Всички ние сме  задължени да пазим завета на предците ни, да бъдем по-добри и  да не се оплакваме, допъълни  Живков.

Първото организирано честване на празника в Монтана след Освобождението е проведено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат официална телеграма на министъра на образованието по повод празника на славянските просветители. Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобед в двора на училището се извиват народни хора на общоградско тържество, пише в своята кратка летописна история Йордан Герасимов.

Преди Освобождението и в първите години след него първият учител в града е бил Стоян Тойката. В малка стаичка той събирал по десетина деца да ги учи на наустницата, псалтира и часослова, пише Стоян Марков в антропогеографските си проучвания

През 1880 година е открито официално първо отделение на училището. Учител е бил Андрей Попов от село Бели мел, завършил в Зайчер.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ