ПОКАЗВАТ КОПИЕ НА ПОЛИЦЕЙСКОТО ДОСИЕ НА ХР. МИХАЙЛОВ

Публикувано на 17/04/2018 13:01
/ прегледи: 313
/ в Общество, Събития
1-4

Документална изложба за живота и дейността  на Христо Михайлов по повод 125 години от рождението му  е експонирана  във фоайето на Държавен архив – Монтана. Върху 10 табла са подредени 95 фотоса с писма и документи на Христо Михайлов. сред които и  копие на документи  от  полицейското му досие, което се съхранява в ЦДА – София. Изложени са  и медалите му за военни заслуги, както и оригинални документи от фондовете на Регионалния исторически музей – Монтана.  Юрист и активен участник в политическия живот Хр. Михайлов има две смъртни присъди, 12 години е прекарал в затвора. Убит е на 8 февруари 1944 г. , когато попада в полицейска засада и е ранен. на път към болницата е разстрелян.

„Инициативата за изложбата е на общинската организация на БСП – Монтана,” отбеляза при откриването Ангелина Емилова, началник на Държавен архив – Монтана.  Внукът на Георги Димитров, Георги предложи,  по повод предстоящото отбелязване на 95 години от Септемврийското въстание да бъде издаде сборник с документи за събитията от 1923 г.

Камелия Трифонова благодари за професионалната работа на специалистите от ДА и Историческия музей , както и на Илия Илиев, финансирал подготовката на материалите. После дошлите за откриване на изложбата  се поклониха пред паметника на Х. Михайлов.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ