ПИТАТ 500 МОНТАНЧАНИ ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА

Публикувано на 22/12/2017 13:01
/ прегледи: 566
/ в Общество, Събития
1

Програма за намаляване на фините прахови частици /ФПЧ/ и полицикличните ароматни въглеводороди /ПАВ/ в атмосферния въздух подготвя община Монтана. Проектът е възложен на консултантската фирма „Обединение Монтана Прогрома  КАВ“, която до края на 2018 година трябва да подготви програмата и да предложи мерки за подобряване чистотата на въздуха. Проектът се финансира по програма на ЕС и държавния бюджет с общо 182 000 лв.

По него са предвидени 17 дейности, които трябва да насочат специалистите за прилагане на  най-ефективните мерки, чрез които въздухът в района  да стане по-чист.

Ще  бъде направено  проучване сред 500 жители на града, които ще дадат своите предложения. Ще бъдат верифицирани и данните за стойности на ФПЧ и ПАВ, които Изпълнителната агенция по околна среда публикува на интернет страницата на РИОСВ. В Монтана съдържанието на вредни вещества във въздуха се измерва само в един пункт на входа на сградата, в която е РИОСВ.

През януари т.г. превишение на нормите за ФПЧ във въздуха в Монтана е имало в 27 дни, през февруари 26 дни,  като са отчетени единични   стойности  на петкратно превишаване на  нормата от 0,5 мг /куб м..

Основни замърсители са дима от ползване на твърдо гориво, автомобилният трафик, промишлени производство. Полицикличните ароматни въглеводорови (ПАВ) са вещества, образувани по време на непълното изгаряне на органични материали.Прахът е основният атмосферен замърсител с ФПЧ на въздуха.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ