ПЪРВИ СКИ КУРОРТ В СЕВЕРОЗАПАДА ПОД МИДЖУР?

Публикувано на 20/09/2017 17:05
/ прегледи: 2 837
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
1

Експертният  екологичен съвет при РИОСВ – Монтана ще обсъди доклада за екологична оценка на туристическа и ски зона „Миджур”- община Чупрене. Общият устройствен план е изработен от  арх. Емил Леков, който е автор и на плана за ски-зоната в Банско.

Туристическата зона е разположена в планината над Чупрене. Тя е с  площ от 710 дка – сега алпийски пасища и поляни, предимно  държавна и общинска собственост. Там трябва да бъде изградаена ски писта с  дължина 16 км, 4 учебни плаца, ски-пътеки, влекчета, лифт Идеята е туристите да нощуват  в  къщите за гости в Чупрене и близките села – Репляна, Горни Лом, Долни Лом, Средогрив, Търговище.

Местните власти гарантират, че бъдещата ски-зона няма да засегне резервата Чупрене, въпреки че една четвърт от защитената зона „Миджур” би попаднала в обсега на новия проект. Предвидено е водата за съоръженията да се взема от реките Покълска и Бърза река.

Биосферния резерват „Чупрене“ е под защитата на ЮНЕСКО от 1977 г. В него са останали едни от последните местообитания на защитени растителни и животински видове – прилепи, влечуги, белошипа ветрушка, ливаден дърдавец . През резервата минава един от главните прелетни пътища на птиците и тук е единствената естествена популация на глухар. Резерватът е със столетни смърчови гори.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Монтана

    Как няма да се засегне, като една една четвърт ще се засегне?

  2. Сеферина Боянова

    Какво се случва с Берковица и техните мечти да използват природните си дадености за планински курорт също от типа на Банско, съчетан с минералните си извори наоколо и исторически места , които да разнообразяват ежедневието на туристите. Как така изведнъж Чупренския балкан даже с готов устройствен план, който не е направен без пари от такава величайша особа като Емил Леков. И ако за Берковица и техните мераци сме слушали години назад във времето, новината за Чупрене е изненадваща. За Берковица се надявахме за тунел през Петрохан. Надявахме се и за двойна двупосочна връзка с Дунав мост 2. Говори се за съживяване на северозапада само на думи, защото както чуваме, ще се строи Дунав мост 3 на Русе, а нашия северозапад кучета го яли.В нашия край не останаха хора. Никой не му пука за нас. Кокала е важен за нашите депутати.Вижте ги само кои са и колко са почтени. Нека си строят на Чупрене, няма лошо , но да си чакат реда. Берковица е преди тях.Иска ни се да дойдат нови производства, за да се съживи малко нашия край и малко останалите хора да живнат ама надали” надежда всяка остави”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ