ОПАСНОСТ ОТ АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ ДО 30 ОКТОМВРИ

Публикувано на 12/09/2018 15:03
/ прегледи: 285
/ в Общество, Събития
1-3

Областната епизоотична комисия разпространи информация за заболяването Африканска чума по свинете. „Целта ни е да информираме населението и собствениците за опасностите от това заразно заболяване и предприетите мерки за ограничаването им.”, заяви областният управител Росен Белчев.

Д-р Герго Гергов,  директор на Областната дирекция по безопасност на храните започна участниците в заседанието с разпространението на заболяването и мерките за ограничаването му.

В България засега е установено едно огнище на африканска чума по свине във  Варненска област. В частно стопанство за умрели 4 домашни прасета, други 3 са евтаназирани. Взети са карантинни мерки като са определени: защитна зона включваща 20 селища и  надзорна зона – цялата област Варна. На заседанието бяха дадени указания в селищата от област Монтана да бъдат определени места, където да бъдат заравяни животни и животински продукти, засегнати от заболяването.

За да се избегне всякакъв риск свинско месо и сланина трябва да се консумират само след термична обработка, припомни д-р Гарванска.

Глобите за неспазване на Закона за ветеринарна дейност, който изисква стопаните да имат договор с ветеринар специалист  са от 500 до 2 000 лв.

Ограниченията за превоз и търговия на свине, без задължителните документи  са в сила до 30 октомври т. г

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ