НОВА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕКУЛТИВАЦИЯ НА УРАНОВИТЕ МИНИ

Публикувано на 13/03/2018 13:01
/ прегледи: 394
/ в Общество, Събития
1-3

Национална стратегия за рекултивация на бившите уранодобивни обекти в България ще бъде изработена с експертната и финансова  помощ на  Международна агенция за атомна  енергия. Проектът на МААЕ предвижда и   закупуване на необходимата измервателна техника и оборудване за  преработка на замърсените с уран руднични води. Работата по проекта ще продължи две години, като  ще бъдат направени анализ и оценка на състоянието на обектите от уранодобива в България. Международни експерти ще посетят  управляваните от Екоинженеринг-РМ“ ЕООД обекти, ще се запознаят с информацията за състава на рудите, състоянието на подземните и надземните води, предложенията за нововъведения в съществуващите мощности.

Добивът на уран в страната е прекратен през 1990 г., като постепенно  са закрити 48-те обекта за уранодобив в България, между тях и този в Смоляновци.

В края на 2004 г. окончателно е  приключила  рекултивацията на мината в Смоляновци. Входовете на галериите са запечатани с масивни бетонни блокове, затревени са площите край  мината,  коригирано е  и коритото на р. Цибрица. За пълната рекултивация тогава държавата е осигурила 260 000 лв.

Организацията и контрола по техническата ликвидация, биологичната рекултивация, пречистването, заустването  и мониторинга на води, както и всякакъв друг мониторинг за ликвидиране последствията от добива на уранова суровина в обектите  и засегнатите райони осъществява  „Екоинженеринг РМ” ЕООД.

От  доклад за 2017 г. на държавната фирма става ясно,  че тогава е обявена обществена поръчка за „Текущ ремонт и затваряне на отворени минни изработки” в няколко обекта, между тях и този в с. Смоляновци.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ