МОНТАНА СЪБИРА МЕД. СЕСТРИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА

Публикувано на 08/11/2018 13:01
/ прегледи: 564
/ в Общество, Събития
1-1

Качеството на здравните грижи като отражение на жизнения стандарт и фактор за регионалното развитие ще дискутират в Монтана медицински сестри и лаборанти от Монтана, Видин, Плевен, Враца и София. За участие във форума са поканени народни представители, общински съветници, кметове, директори на детски и здравни заведения, медицински специалисти. Основният  доклад по темата за кадровия дефицит на специалисти по здравни грижи /СЗГ/ е на Таня Славкова председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. и Сабина Мечкова – старша сестра на Детско отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”.Състояние и перспективи на кадрите” е презентацията на проф. Иванка Стамболова от Факултета по обществено здраве към  Медицински университет – София.

Изводите и препоръките  от дискусията ще бъдат изпратен до  институциите, от чиято компетентност е решаването на  проблемите в здравеопазването.

531 медицински сестри и лаборанти членуват в  регионалната колегия на СЗГ в област Монтана. В сдружението са и 59 акушерки.

И докато в Монтана липсата на специалсти по здравни грижи все още не е драматична, то във Видин ситуацията е тревожна, заяви Таня Славкова. Все повече медицински сестри от Враца работят в Монтана. В  тукашната „Сити клиник – Св. Георги” 30 от общо 59-те СЗГ са от   Враца. Все по-малко млади хора остават да работят в региона. Едва 12 от медицинските сестри в област Монтана са под 35 г., лаборантите на такава възраст са 4, рехабилитаторите 5. В стоматологичните кабинети в областта работят предимно пенсионирани сестри, такава е ситуацията и в доболничната помощ.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ