МОНТАНА НЯМА ДА ВДИГА ДАНЪКА ЗА АВТОМОБИЛИ

Публикувано на 15/01/2019 14:02
/ прегледи: 1 136
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1-1

Няма да се вдигат местните данъци и такси в община Монтана през 2019 година. това стана ясно по време на публичното обсъждане на проекта за тазгодишния  бюджет на общината. „Таксите за детски градини, ясли, „битови отпадъци” остават непроменени. Няма да внасяме предложение и за увеличаване на годишния данък за автомобили” ,заяви кметът Златко Живков.

43 млн лв е рамката на бютжет 2019, към тази сума се добавят и още 11 млн лв от изпълнението на еврпроекти и други  програми. 25 млн лв осигурява държавата, собствените приходи са 14 млн, а изравнителната субсидия 4 млн лв. 880 000 лв са предвидени за  капиталови разходи, със 70 000 повече в сравнение с 2018 г

Десетки предложение от съветници са обсъдени при подготовката на проектобюджета, водещ  принцип бе очаквания социален ефект, отбеляза кметът.

И през тази година политиките на общината ще са създаване на условия за развитие на децата и младежите, привличане на млади специалисти, стимулиране инициативността на млади семейства.

За първи път общината ще дава 200 лв  на новородени бебета, чийто родители са навършили пълнолетие, имат завършено средно образование,  тук е  постоянният им  и настоящ адрес. За това са предвидени  30 000 лв. По 3 500 лв могат да получат и семейни двойки на възраст до 35 години, които искат да стартират собствен бизнес. Предложенията са на зам. предс. на Общинския  съвет Камелия Трифонова.

10 000 лв се отделят за стипендии на студенти в специалностите „медицина” и „педагогика”, които срещу това трябва да поемат ангажимент да работят 5 години след завършването си в общината.

Продължава финансирането и на двойки включени в програмата „ин витро” . За три години от тази възможност са се възползвали 14 двойки.

Най-големият инфраструктурен проект на 2019 –та в Монтана ще е основният ремонт на ул. „Индустриална”. Заради обжалване на търга за изпълнение на този проект той не е изпълнен през 2018 г. Стойността му е 2,5 млн. лв, като 2,1 млн са държавни средства.

 

На 17 юни Свети Дух официално трябва да бъде осветен новият храм в Монтана. За зографисването и иконостаса на черквата, както и за други довършителни дейности са предвидени   490 000 лв.

Още 2черкви в Смоляновци и Д-р Йосифово ще бъдат ремонтирани. Продължава и работата по довършване на новостроящите се храмове в Трифоново, Войници, Крапчене и Долна Рикса.

Предвидено е изграждането на две нови детски площадки.

По предложение на седемте лекари – общински съветници местния бюджет ще финансира ремонт на отделението по ортопедия в МБАЛ”Д-р Ст. Илиев”, купуването на нова операционна маса за отделението по „хирургия” и осигураване на медицинска техника  – общо 55 000 лв.

15 от кметствата в община Монтана стават наместничества след изборите през есента. Причината е, че са с население под 350 души, кавото е изискването за пряк избор на кмет. Така кметствата в общината ще останат осем.

Бюджетът ще бъде гласуван на заседание на Общинския съвет на 24 януари.

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Милен

    Хубаво е че се ремонтират улици в. града но спрямо предложената ул. Неофит Рилски и др Стоян Марков пряка на нея по ще е полезно ул. Неофит Бозвели която е главна и ще разтовари ул. Веренишка.Или ул.веренишка от черквата до Славейков, има и др. но предполагам че на ул. Неофит Рилскии ул. Стоян Марков живее някой съветник затова са предвидени за ремонт те. А за ул. индустриална няма спор нужна е .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ