ЛОМ СИ СПОМНЯ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Публикувано на 24/10/2018 15:03
/ прегледи: 195
/ в Общество, Събития
1-12

Документалната изложба на Държавна агенция “Архиви” “Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 1943“ бе експонирана в Лом. Събитието се провежда по инициатива на областна администрация – Монтана, в рамките на Комуникационната стратегия на РБългария за  приноса на РБългария в спасяването на евреите от Холокоста  и 75-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Изложбата откри областният управител Росен Белчев.  Експозицията  разказва за живота на еврейската общност в България и за съдбата на спасените 48 398 български евреи. Документи и снимки от държавните архиви и материали от Музея-институт на Холокоста „Яд Вашем“, Израел, представят  надигането на антисемитизма в Европа и усилията на българската общественост за спасяването на българските граждани от еврейски произход.

В Лом през 1943 г. са живели около 1 200 евреи. „Дядо ми е ръководил еврейската община. И когато ешелоните с депортирани евреи пристигали на гарата в Лом сънародниците им от града им носили храна и вода, Във вагоните имало и починали хора, които били погребани в Лом. Знам мястото, но там сега е пустош, няма никакъв знак”, разказа семеен  спомен  за събитията от 1943 г.  Елин Тодоров.

За изключителен принос в спасяването на евреите ломчанката Надежда Василева е обявена  за „Праведник на света” . Само 20 българи имат това почетно звание, което държавата Израел дава на  хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали по време на Холокоста евреи от нацистко изтребление. Издирването и увековечаването на паметта им е една от дейностите на основания през 1953 година мемориал „Яд Вашем“.

Много ломчани, историци, гимназисти от средните училища в града дойдоха за откриването на изложбата, която ще остане в една от залите на читалище „Постоянство” до началото на ноември.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ