КРАЙ НА БЕЗРАЗБОРНОТО ПАРКИРАНЕ В МОНТАНА ОТ СЕПТЕМВРИ

Публикувано на 27/04/2017 15:03
/ прегледи: 4 078
/ коментари: 1 / в Медия, Събития / С ВИДЕО
20170427_141609

В началото на септември специализиран автомобил тип „паяк” ще отстранява неправилно паркираните автомобили в Монтана. Това стана ясно от отговора на кмета Зл. Живков на въпрос поставен от  д-р Людмил Антов на днешната сесия. „Има улици в града, където след забранителни знаци могат да се преброят по 100-120 паркирани коли”, каза д-р Антов и настоя общината да направи нужното за по-добра организация на движението. „Ситуацията не само в Монтана е такава, навсякъде в областните градове това е проблем”, отбеляза кметът и припомни, че в региона се движат над 80 000 автомобила, повечето от тях в Монтана. Кметът припомни и факта, че само през последната година в синята зона на Монтана са обособени 620 места за паркиране.

И децата, чиито родители не са платили в срок месечна такса за детска градина или ясла няма да бъдат отписвани от детските заведения. Това гласуваха днес съветниците и така за пореден път бе променена Наредбата за условията  и реда за записване, отписване и преместване на децата в детските градини и училища в община Монтана. Първоначалният текст предвиждаше за неплатени до 15 число на следващия месец такса за детска градина или ясла детето да бъде отписвано.  С приетото изменение това отпада, аргументът е, че плащането на такса е задължение на родителите и това е определено в Закона за местните данъци и такси и в този смисъл е нередно да се ограничават децата, заради неизпълнени финансови задължения от родителите. Затова съветниците промениха и текст от Наредбата за местните данъци и такси на общината и Наредбата за записване, отписване и преместване на деца в детските заведения и училища в общината.

Приет бе анализ за потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Монтана. В документа се посочва, че общината има добре развита мрежа от учебни и детски заведения, както и от места в които децата могат да развиват творческите си и спортни заложби. Отбелязано е, обаче, че  детските градини и училища не са подготвени за допълнителна подкрепа на децата и учениците в риск и със специални образователни потребности, включително достъпна физическа и архитектурна среда, както и модерен  образователен ресурс – специалисти и финансиране.

Нова тарифа за услугмастите на Обредния дом бе приета от съветниците днес. Таксите нарастват с около 25 на сто, а за поддържането на гробно масто -повече. Причината е, че през последните 10 години те не са променяни, въпреки повишените цени на ток, горива, минимална заплата. Така за най-скъпият сватбен ритуал ще се плаща 450 лв,  само за подпис в делничен ден младоженците ще дължат 48 лв.  Стандартно погребение остава  320 лв.

Съветниците гласуваха и предложение на инициативен комитет, събрал 39 подписа за удостояване с Почетен знак на община Монтана – посмъртно на Лиляна Пройкова – създател на Куклeния театър в Монтана. То бе одобрено с 29 гласа „за”, двама съветници се въздържаха.

Одобрено бе и предложение на кмета Златко Живков общината да кандидатства с проект „Превенция на риск от природни бедствия” пред програма Трансгранично сътрудничество България – Румъния. Проектът предвижда купуване на специализирана техника за Доброволно противопожарно формирование към община Монтана.

На заседанието като общински съветник се закле  Георги Петров Иванов, който влиза в групата на ГЕРБ на мястото на избраната за народен представител Ирена Димова.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ