ИКОНИ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ ЗАМИНАВАТ ЗА АНТАРКТИДА

Публикувано на 19/11/2015 13:01
/ прегледи: 925
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
novini-montana

Ученици от Природо-математическата гимназия в Монтана дариха православни икони на директора на Българската антарктическа база проф. Христо Пимпирев. Посещението му в училището бе по повод 100-годишнината от началото на гимназиалното образование в града ни.
В актовата зала на гимназията бе показан филма „Ледена любов”, който професор Пимпирев е направил с екип на БТВ. Лентата е посветена на Антарктида и българския учен, който я изследва повече от четвърт век. „Антарктида е континент, по-голям от Европа, от Австралия. Той крие огромни природни ресурси, както възобновяеми, така и невъзобновяеми, като например полезните изкопаеми. Той е много богат на нефтени, газови залежи, които ние, геолозите, откриваме. Има големи запаси на мед, злато, сребро, желязо, каменни въглища. Неминуемо в бъдеще човечеството за своя прогрес ще бъде принудено да използва и ресурсите на Антарктида”, казва проф. Пимпирев.
Ученици от 9, 10 и 11 клас се включиха в дискусията за работата на българската експедиция на остров Ливингстън.
Иконите, „Богородица с Младенеца” и „Свети седмочисленици” , които учениците от Монтана сами са рисували, ще заминат за Антарктида и ще намерят мястото си  в Параклиса на Българската антарктическа база.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Mariyana Stefanova

    Монтана трябва да е горда с учениците от Природо-математическата гимназия. Те са нейното богатство. Да не забравяме и учителите, които учат тези деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ