ЕВРОПА ЩЕ ФИНАНСИРА ГРАНИЧЕН ПУНКТ В ОБЛАСТТА

Публикувано на 13/06/2018 16:04
/ прегледи: 1 225
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
novini-montana

Реални са възможностите Европейската комисия да осигури средства за изграждането на ГКПП в област Монтана. Така ще бъдат свързани два от най-изоставащите региони на България и Сърбия.

„Можем да го направим, ако сме достатъчно упорити и настойчиви. Само общите ни конкретни  усилия могат да бъдат успешни.”Това каза  днес в Монтана Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Заедно с посланика  на Република Сърбия у нас  н. пр. Владимир Чургус той разговаря с областния управител Росен Белчев, кметовете на Чипровци и Георги Дамяново, председателят на общинския съвет в Монтана инж. Иво Иванов, зам. кметът Тихомир Антонов.

„Свързаността на Западните Балкани при нас означава възможности за контакти  във всички области със съседите ни от другата страна на границата”, каза Росен Белчев.

Н. пр. Владимир Чургус подчерта важното значение на европейските фондове и отбеляза, че трябва да се търсят всички възможности за развитие на района. „Много си приличаме и при нас този край се обезлюдява и младите бягат в чужбина”, каза посланикът. И допълни, че изграждането на нов ГКПП между България и Сърбия ще бъде обсъдено и на предстоящата среща на президентите  на двете страни, която ще е  на 21 и 22 в Белград. „Ще говоря и на сръбски и на български, добре е, че се разбираме и без да учим трети език”, каза посланик Чургус.

Разстоянието между Бабин зуб и Чипровци или  селата в община Георги Дамяново е няколко километра, а сега пътуваме по четири часа, за да стигнем до ски пистата Бабин зуб”, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.  Икономика, култура, туризъм, спорт – всичко ще се развива по-добре ако имаме граничен пункт тук, категорични бяха участниците в срещата.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ