ЕКОИНСПЕКЦИЯТА НЕ ОТКРИ ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОГОСТА

Публикувано на 20/09/2017 12:12
/ прегледи: 287
/ в Общество, Събития
i1-3

Няма отклонение от нормите за рН,  кислород и електропроводимост  във водите на р. Огоста. Това е показал  експресен  анализ  направен от екип на РИОСВ- Монтана на 18 септември. Изследваните  показатели са в нормите, уточняват от екоинспекцията.

Така причината за мъртвата риба открита в осем пункта по течението на реката остава неясна. На 10 септември, след сигнал,  екип на инспекцията  е обходил   участъка от реката в местността Тополите край с. Горно Церовене  заедно с  кмета на селото В плитчините на реката до брега тогава са открити  10-15 мъртви риби. Реката била  видимо бистра,  без мирис и във водите се виждали множество рибки.

Тогава лабораторният  анализ на взетите проби от водите  по показатели: азот, фосфор и  кислород показал, че  „стойностите по изброените показатели сочат добро състояние на повърхностните води на река Огоста”.

След още сигнали е направена нова проверка. Обходени са осем участъка от Монтана до с. Бели мел. В три участъка са забелязани по няколко мъртви риби при видимо бистри води без мирис и с множество живи рибки.

Взети са и водни проби за физико-химичен анализ, съобщават от РИОСВ.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ