ДАВАТ ШЕСТ ФИРМИ ОТ РЕГИОНА НА СЪД, БАВИЛИ ЗАПЛАТИ

Публикувано на 22/02/2018 13:01
/ прегледи: 2 249
/ в Общество, Събития
novini-montana

Инспекцията по труда в Монтана проверява шест фирми в региона заради забавени заплати. Ако се установи, че не са изплатили дължимите възнаграждения на работниците си за последните три години , инспекцията ще поиска обявяването им в несъстоятелност. Това каза на пресконференция  шефът на ИТ – Монтана Димитър Петров.

„Надявам се , че повечето от тези работодатели ще се издължат и ще избегнат съдебната процедура”, допълни той. Според приетите законодателни промени, проверките обхващат периода от 1 февруари 2015 година досега. Първите искове за несъстоятелност на некоректни работодатели ще бъдат внесени в съда след 1 април т. г. Така, без никакви други условия  работниците ще могат да получат дължимите суми от Фонда за гарантиране на вземанията.

Две са фирмите в Монтана с големи задължения към работниците – частна болница  и предприятие за преработка на птиче месо. Останалите са по-малки дългове, между тях  и кооперация с неизплатена заплата на един служител и магазин с 3-ма служители.

50 000 лв са забавените заплати в региона само за месец януари. Миналата година в област Монтана са  изплатени над 800 000 лв забавени заплати, Най-големите длъжници обаче все още не са изчистили плащанията докрай.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ